21 Nisan 2012 Cumartesi

'Hasta tutuklular umursamazlık nedeniyle ölüyor'

F oturmalarının 15'incisinde açıklama yapan Gönül Sonbahar, serbest bırakılması ve tedavi görmesi gereken hasta tutukluların umursamazlık ve ihmaller sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, "F oturmaları"nın 15'ncisini Taksim Tramvay Durağı'nda gerçekleştirdi. Siyahlar giyen insan hakları savunucuları, oturarak F oluşturdu. Eylemde "Tecrit öldürüyor. F tipi hapishaneler kapatılsın" yazılı pankartlar açıldı.

İHD adına açıklama yapan Gönül Sonbahar, serbest bırakılması ve tedavi görmesi gereken hasta tutukluların umursamazlık ve ihmaller sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Son olarak çıkarılan 6291 sayılı yasanın bazı mahkumlar için olumlu bir düzenleme getirirken birçok kişinin de umutlarını kırdığını söyleyen Sonbahar, "Yasa maruz kaldıkları bir hastalık sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlülerin tahliyesine imkan tanırken, aynı durumda olup cezası 3 yıldan çok daha fazla olanlar ne haliniz varsa görün mesajını iletmektedir" dedi. Sonbahar, birçok hükümlünün bu şartları taşımasına rağmen tahliye edilmediğini söyledi.

Gönül Sonbahar, kanser hastası ve gözleri görmeyen Hediye Aksoy ve kanser hastası ve akılcı düşünme yetisini kaybeden Serap Şimşek'i hatırlattı, tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Sonbahar, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 25 Nisan'da Bakırköy Cezaevi önünden yola çıkacaklarını ve 27 Nisan'da Ankara'da olacaklarını da duyurdu. Sonbahar, Ankara'da Sincan Cezaevi önünde eylem yapacaklarını ve yetkililerle görüşeceklerini söyledi.

Kaynak: ETHA