22 Nisan 2012 Pazar

'Çocuklar katledildiği sürece bayram olmaz'

Van'da biraraya gelen demokratik kurumlar, KESK ve BDP 23 Nisan kutlamalarına katılmama kararı aldı.

Van'daki siyasi parti ve kitle örgütleri, 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmayacaklarını ve çocuklarını da göndermeyeceklerini belirtti, halka kutlamalara katılmama çağrısı yaptı.

BDP, İHD, GÖÇDER, KESK, Roboski'ye Adalet Platformu, Barış Anneleri İnisiyatifi'nin aralarında bulunduğu kurumlar, 23 Nisan öncesi açıklama yaptı. Eylemde katledilen çocukların fotoğrafları taşındı. Sloganlarla Feqiyê Teyran Parkı'na yürüyen kite, polis ablukası altında açıklama yaptı.

Kurumlar adına açıklama yapan Kurdi-Der Şube Başkanı Levent Ürün, bayramların birer kutlama olmanın yanı sıra geleceğe dair umutların ve beklentileri ifade ettiğini söyledi.

'KENDİ BAYRAMLARIMIZI YARATMAMIZ GEREKİYOR'

Yarın, Türkiye'de 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kutlanacağını hatırlatan Ürün, Van'daki siyasi parti ve kitle örgütü üyeleri, 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmayacaklarını, çocuklarını da göndermeyeceklerini söyledi.

Halka kutlamalara katılmama çağrısı yapan Ürün, Türkiye'de çocukların "vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü"ne kurban edilmeye çalışıldığını kaydetti. Ürün, "Biz artık çocuklarımızı bu sisteme ve onun sahiplerine kurban etmeyeceğiz. Kendi bayramlarımızı yaratmamız gerekiyor. Çocuklarımızın anadiliyle eğitim görecekleri, tarih, kültür ve ülkelerini tanıyabilecekleri, varlıklarını kimseye armağan etmeyecekleri gün çocuk bayramını kutlayacağız" dedi.

Nusaybin'de babasıyla birlikte katledilen Elif Akın, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Enes Ata, Mehmet Uytun, Doğan Toyboğa ve katledilen tüm çocukları hatırlatan Ürün, "Onların özgür ve mutlu bir dünyada yaşama hayalleri bizim yaşam gerekçemiz ve anlamımız olmaktadır" diye konuştu. Cezaevlerindeki çocukları ve Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yaşatılanları hatırlatan Ürün, Kürt çocuklarına dönük politikaların istisna ve tesadüf olmadığına işaret etti.

'ÇOCUK BAYRAMINA KATILMAYACAĞIZ'

Ürün, yarın yapılacak 23 Nisan kutlamalarına kendilerinin de çocuklarının da katılmayacağını belirterek, "Çocuklarımıza özgür bir gelecek yaratana kadar çocuk bayramını kutlamayacağız. Tüm halkımıza çağrımızdır; bu günü nasıl yaşamak ve karşılamak istiyorlarsa onlarla birlikte karşılamalarıdır. Narin bedenleri toprağa düşen tüm çocuklarımızın anısı ve çocuklarımızın özgür geleceğini yaratmak için, 23 Nisan'a katılmayacağımızı tüm halkımıza belirtiyoruz" dedi.

Kaynak: ETHA