21 Nisan 2012 Cumartesi

Kaş'ta Tutsak Yunus Protestosu

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde sivil toplum örgütleri Bodrum'dan terapi için getirilerek İnceboğaz Koyu'nda kafes içinde eğitilen 4 yunusun özgür bırakılması için eylem yaptı.


Uluslararası çevre ve hayvan koruma örgütlerinin tepkisiyle Kaş'taki 'yunus parkı' Dolphin Park 2010 yılında kapatıldı. Parkın yunusları Misha ile Tom da Hisarönü'ne taşınmış ve rehabilitasyona alınmıştı. Dolphin Park'ın kapatılmasıyla sona eren yunus krizi, geçen yıl Bodrum Güvercinlik'te tutulan Ada, Doğa, West ve Ada 1 adlı yunusların Kaş'a getirilmesiyle yeniden başladı.

Küçük ve paslı bir deniz kafesinin içinde tutulan yunusların durumu, Türkiye'den sonra dünyada da yankı bulmaya başladı. Artan tepkiler üzerine Almanya'nın yanı sıra çeşitli ülkelerde yunus parklara karşı protestolarını sürdüren Alman yunus ve balina koruma kuruluşu 'ProWal', bugün Kaş'a gelerek eylem düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan eylem Kaş Limanı'nda devam etti. Eyleme, Kaş Sualtı Derneği (KASAD), Kaş Turizm Tanıtma Derneği, Yunuslara Özgürlük Platformu ve pek çok sivil toplum örgütü ile çevreciler destek verdi. Düzenlenen eylemde, yunuslara özgürlük pankartları açıldı, maket yunuslar sahilden denize bırakıldı.

ProWal Başkanı Andreas Morlok yaptığı açıklamada, Kaş'taki yunus parkının dünyanın en korkunç yunus gösteri merkezi olduğunu söyledi. Kafes içindeki yunusların burunlarını kafeslere vurarak yaraladıklarını anlatan Morlok, Bodrum'dan getirilen yunusların Japonya'da kan akıtılarak yakalandıklarını da ileri sürdü. Yunuslara eziyete son verilmesi gerektiğini kaydeden Morlok, "Bir yıl önce görüştüğümüz Kaş Belediye Başkan Yardımcısı, bizlere 2010 yılında kapatılan yunus parkının bir daha asla açılmayacağı sözünü vermişti. Ancak bu söz maalesef tutulmadı ve 4 yunus, ufak bir sebze kamyonuyla Bodrum'daki küçük yunus parkından alınarak Kaş'a getirildi" dedi.

WWF Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu Nilay Akça da Türkiye'de yunus merkezlerine karşı farkındalığın artırılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

EYLEME DEVAM EDECEKLER

Eylemciler, konuşmaların ardından yunusların bulunduğu İnceboğaz'a geldi. Yunus Park'ın sahibi Cenk Gökalp ile konuşan eylemciler, bilgi almaya ve içeri girmeye çalıştı. Ancak görevliler buna izin vermedi. Protestocular burada da eylemlerine devam etti. İşletme sahibi Cenk Gökalp, dünyanın her yerinde yunus parkları olduğunu ancak sadece Kaş'takinin gündeme getirildiğini belirtti. Gökalp, yunusların eğitim için tutulduğu alanın iddia edildiği gibi 40 metrekare değil, 400 metrekare olduğunu ve doğal ortamlarında muhafaza edildiklerini belirtti.

İşletmenin önünden ayrılan eylemciler, Yunuslar özgür bırakılıncaya kadar çeşitli eylemler yapmaya devam edeceklerini söyledi.

DHA
Kaynak: Haberler.com