25 Nisan 2012 Çarşamba

'Ölümlerin sorumlusu AKP'

İnsan hakları savunucuları, AKP Hükümeti'ne seslendi, "Cezaevlerinde yaşanan her ölümün sorumlusu sizsiniz" dedi.




İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nin cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı Ankara'ya başlattığı yürüyüş sürüyor. Bakırköy Cezaevi'nin önünden yola çıkan insan hakları savunucuları, İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde bir araya gelerek Sütlüce'de bulunan AKP İstanbul İl Başkanlığı önüne yürüdü.

"Onursuz aramaya son", "Tecrit işkencesine son" sloganlarının atıldığı eylemde, cezaevinde yaşamını yitiren tutukluları simgeleyen siyah tabut taşındı.

BİR ADIM İLERİ, BEŞ ADIM GERİ

AKP önünde, yere bırakılan siyah tabutun yanına, hasta tutukluların adlarının yazılı olduğu dövizler konuldu. İHD adına açıklama yapan Ümit Efe, "Demokraside yaşanan ağır aksak ve bir ileri beş geri adım nedeniyle Türkiye, güvenlikçi, tekçi ve inkarcı ideolojisinden bir türlü sıyrılabilmiş değildir" dedi.

AKP 80 BİN KİŞİYİ TUTUKLADI

Toplu davalar ve muhaliflere yönelik davaların sıkıyönetim sürecini hatırlattığını kaydeden Efe, cezaevlerine dair çeşitli veriler sundu. 1980 yılında cezaevlerinde 70 bin 172, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 59 bin 429, 2012 Mart ayında ise 132 bin 369 kişi bulunduğunu duyurdu. Efe, cezaeverinin kapasitelerinin üzerinde dolu olduğunu sözlerine ekledi.

112 KİŞİ ÖLÜM SINIRINDA

Cezaevlerindeki çeşitli taciz ve tecavüzlerin sınırlı olarak basına yansıdığını kaydeden Efe, F Tipi cezaevlerindeki tecridin kabul edilemez boyutlara ulaştığını bildirdi. Efe, 112'si ölüm sınırında bulunan 263 hasta tutuklunun serbest bırakılmasını istedi.

CEZAEVLERİNDEKİ İHLALLER

"Ölen her hasta tutuklunun faili devlettir" diyen Efe, AKP'nin seyirci olduğu için sorumlu olduğunu vurguladı. Cezaevlerindeki hak gasplarının her geçen yıl daha da arttığının altını çizen Efe, hak gasplarını şöyle sıraladı: İletişim ve haberleşme hakkı ihlali, dayak, küfür, işkence, görüşlerde keyfi zorluk çıkarma, tecrit ve izolasyondan kaynaklı psikolojik sorunlar, keyfi tutum, baskı, zorla sayım alma, disiplin cezaları, kitap, dergi ve yayınların engellenmesi, yetersiz sağlık hizmeti, kadın tutukluların erkek askerlerin yanında muayene, ajanlık dayatması, havalandırmaya çıkarmama, zorla sürgün ve sevkler.

'SORUMLUSU SİZSİNİZ'

AKP'ye seslenen Efe, insan haklarına aykırı yasaların kaldırılmasını isteyerek, "Yasa yapma, değiştirme gücüne sahipsiniz. Cezaevlerinde yaşanan her ihlalin sorumlusu sizsiniz. Her ölümün, her işkencenin de sorumlusu sizsiniz. F Tipi cezaevlerini kapatın, TMK'yı kaldırın, hasta mahpusları tahliye edin."

İnsan hakları savunucuları, temsili siyah tabutu AKP önüne bırakarak Maltepe Çocuk Cezaevi'ne doğru yola çıktı.

Kaynak: ETHA