26 Nisan 2012 Perşembe

Kadınlar Fethiye'de Erkek Adalet Değil, Gerçek Adalet İstiyor

Fethiye Adliyesinde görülen toplu tecavüz davasının 27 Nisan Cuma günü görülecek yedinci duruşmasında karar çıkması bekleniyor.




Fethiye Adliyesinde görülmekte olan toplu tecavüz davasının yedinci duruşması 27 Nisan Cuma günü yapılacak.

Yaşı on sekizden küçük olan iki sanıktan dolayı kapalı sürdürülen duruşmada mahkemenin karar vermesi  bekleniyor.

Önceki duruşmalarda olduğu gibi İstanbul, İzmir, Antalya, Bodrum, Ankara gibi kentlerden gelecek olan kadınlar, bu tür saldırılara sessiz kalmayacaklarını, mahkemenin vereceği karar ne olursa olsun tecavüzün vicdanlarda mahkum edileceğini ve duruşma süresince Adliye önünde seslerini duyurmaya devam edeceklerini açıkladılar.

Dava sürecine ilişkin notlar

* Bir kadın, Fethiye Gebeler kaplıcalarındaki tesiste sekiz kişinin tecavüzüne uğradı. Verilen ilaç ve yaşadığı travma sonucu, yaşadıklarını aradan zaman geçtikten sonra ve psikolojik destek görerek tam olarak hatırlayabildi.

* Toplu tecavüzün yargılanabilmesi için yapılan başvurularda iç hukuk yolları tıkanınca AHİM'e başvuruldu.

* Adalet Bakanlığına "yazılı emirle bozma başvurusu" yapıldı ve olaydan dört yıl sonra dava açılabildi.

* Otuza yakın kadın avukat mağdurun savunmasını üstlendi.

* 26 Ocak 2011'de yapılan ilk duruşmada yaşı on sekizden küçük olan iki sanık için dava açıldı. Diğer altı kişi tanık olarak dinlendi. Kadınların inatçı çabaları sonucunda, sonraki duruşmaya onlar da sanık olarak katıldılar.

* Sanıklar arasında İlköğretim müfettişi, öğretmen, tesis sahibi ve yaşı on sekizden küçük olan iki oğlu var.

* Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan sanıklardan A.N.O.'nun, Muğla Barosu Genel Sekreteri Leyla Bişen ise sanıklardan M.K.'nın avukatı olarak davaya katıldı.

* Muğla Barosu Aile İçi Şiddetin Önlemesi Komisyonunun davaya müdahillik talebi, 11 kişilik Baro yönetiminin çoğunluk oylarıyla reddedildi.  Komisyondaki kadın avukatlar, müdahil vekili sıfatıyla davada yer alabildi.

* Sanık avukatları, mağdurun sosyalist parti ve kadın örgütüne üye olduğu, anne babasının boşanmış olduğu gibi konuları gündeme getirerek, sanıklar yerine onu yargılamak üstüne kurdular savunmalarını.

* Tecavüz sanıkları altı duruşmadır tutuksuz yargılanıyor.

* Tecavüz sanıklarının hepsinin olay günü aynı saatlerde orada oldukları telefon sinyallerinden tespit edildi.
* Adli Tıp raporunda; "çoklu tecavüz sonrası travmaya bağlı stres bozukluğu" tespiti yer aldı.

* Yapılan altı duruşmaya Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen kadınlar Fethiye Adliyesi önünde toplanarak şu sloganları attılar; "kadının beyanı esastır" "erkek adalet değil, gerçek adalet" "tecavüzü savunmak tecavüze ortak olmaktır"  "kadınlar artık susmayacaklar" "tecavüzcü çete tutuklansın"

* Kadınların sesleri içeriye gitmesin diye Adliye'nin bütün katlarındaki pencereler kapatıldı.

* 17 Şubat 2012'de yapılan altıncı duruşmada Savcı, delil yokluğundan sanıkların beraatini istedi.

* 17.İzmir Kitap Fuarında, "İdamların 40.Yılında Arkadaşları Denizleri Anlatıyor" konulu panelde konuşmacı olan Muğla Baro Başkanını protesto eden kadınlar;  Baro Başkanı olarak tecavüz sanıklarını savunmasını ve şimdi burada devrim, Denizler ve Mahirlerden söz etmesini etik olarak doğru bulmuyoruz, dediler.

* Protestoculara "Allah belanızı versin" diye bağıran Gürkan, tecavüz davası sanıklarından bir kısmının devrimci olduğunu söyleyerek kendini savundu.

* TBB, kadınların protestosuna atfen "savunma görevini üstlenen avukat suçu ya da suça konu eylemi değil, suçlu olduğu ileri sürülen kişiyi, yani insanı savunur" diyerek  "saldırı ve suçlamaları" kınadığını, Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan'ın "seçkin bir hukukçu, insan hakları savunucusu, demokrat, özgürlükçü, entelektüel ve sevecen" olduğunu açıkladı.

Hayat Televizyonu Ekmek ve Gül programı ekibinin dava sürecine ilişkin hazırladığı videoyu izlemek için tıklayın.

Kaynak: Bianet