24 Nisan 2012 Salı

‘Pişman’ olmayan öğrenciye ceza

Bingöl Üniversitesi'nde okuyan 62 öğrenciye, katıldıkları eylem nedeniyle 'pişman' olmadıkları gerekçesiyle ceza verildi. Cezaları savunan Rektör, cezaların sınav dönemine denk getirilmeyerek öğrencileri koruduklarını iddia etti.

Diyarbakır’da, 3 yıl önce yapılan gösteride polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Aydın Erdem için yapılan yürüyüşe katılan Bingöl Üniversitesi’nde okuyan 62 öğrenciye ceza yağdı. 3 öğrenciye 2 ay ve 39 öğrenciye 15 gün uzaklaştırma cezası verilirken, 20 öğrenci de uyarı cezasına çaprtırıldı. Üniverstite yönetiminin de öğrencileri ‘pişman’ olmaya zorladığı ortaya çıktı.

Bingöl Üniversitesi’de 6 Aralık günü yapılan yürüyüşe katılan Türk dili ve edebiyatı 2. sınıf öğrencisi Erdal Arslan, izin için başvurduklarını ancak kendilerine hiç dönülmediği için yürüyüşü okul dışında yaptıklarını belirterek, “Bu anma birçok üniversitede yapıldı. Biz 6 Aralık’tan önce izin için başvurduk. 6 Aralık’a kadar kadar bekledik ve bizlere hiç dönülmeyince, biz de önce kampüste bir araya gelip basın açıklamasını dışarıda yapma kararı aldık. Sadece ‘Aydın arkadaş ölümsüzdür’ yazılı bir pankart taşıdık. Emniyet güçleri de geldi ve sadece takip etti. Ancak ne yazık ki hakkımızda soruşturma açıldı. Ben 2 ay ceza aldım. Şu an kampüse dahi giremiyorum. Kapıdan içeri bile almıyorlar.”

CEZALAR SINAV DÖNEMİNE DENK GETİRİLMEMİŞ!

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş da, öğrencilerin aldığı cezalarla ilgili yaptığı açıklamada, öğrencilerden pişmanlığa zorladıklarını itiraf etti. Bayşdaş şöyle dedi: “Bu soruşturmada öğrencilerimizin tamamına nasihat ettik, dilekçelerinde pişmanlıklarını belirten ifadelere yer vermelerini, bu yapılanın yasal olmadığını yönünde bilgi sahibi olmadıklarını beyan etmelerini söyledik. Bunu da, sırf ceza almasınlar, zarar görmesinler diye yaptık. Uyarı cezası uzaklaştırma cezası değildir. Maalesef bu iyi niyetimize rağmen bazıları çıkıp ‘bilerek yaptık’ diye direttiler. Bu soruşturmadan sadece 3 öğrenci zararlı çıkmıştır. 39 öğrencinin aldığı cezayı da sınav dönemine denk getirtmedik. Böylece hiçbir kayıpları söz konusu değildir” dedi.

Kaynak: ETHA