23 Nisan 2012 Pazartesi

'23 Nisan'ı kutlamaya utanıyoruz'

Adana'da basın açıklaması yapan HDK, İHD ve Eğitim Sen, "23 Nisan'ı kutlamaya utanıyoruz" dedi, tutuklu çocuklara kart gönderdi.

Halkların Demokratik Kongresi, İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi ve Eğitim-Sen Adana Şubesi, 23 Nisan dolayısıyla İnönü Parkı'nda yaptığı basın açıklamasında, çocukların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Açıklamadan sonra tutuklu çocuklara kart gönderildi.

Kurumlar adına açıklama yapan Güven Boğa, "Yine bir 23 Nisan ve yine çocuk hakları ihlalleri. Sabah erken saatte herhangi bir ilköğretim okulu yakınında ya da elimizin altında televizyonu açacak bir kumanda varsa, göreceğimiz tablo sanıyorum ki geçmiş yıllardan pek de farklı olmayacak. Okul müdürü, belediye başkanı, kaymakam ve devlet memurunun gölgede oturarak izlediği törenlerde, çocuklar muhtemelen yine saatlerce ayakta kalmaya zorlanacak. Bir çok okulda törenlere katılmaya zorlanan çocukların ellerindeki ulusal sembollere ve militarist ruh haliyle asker gibi hizada yürütülmelerine tanıklık edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE'DE ÇOCUKLAR, BİLMEDİKLERİ SUÇTAN YARGILANMAKTA

Boğa, çocuklara adanmış bu günde, TMK mağduru tutuklu çocukların maruz kaldığı işkence ve hak ihlallerine dikkat çekti.

Uluslararası Af Örgütü'nün Haziran 2010'da açıkladığı rapora göre, terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan çocukların birçoğunun 'propaganda' kelimesinin anlamını dahi bilmediğini söyleyen Boğa, "Yani, Türkiye'de binlerce çocuk, işlemeyi dahi bilmedikleri bir suçtan yargılanıyor. Bu süre zarfında çocukların hem eğitimlerinden geri kalmaları hem de sosyal hizmet görevlilerinden çocukların psikolojik durumlarına dair raporlar alınmasını öngören mevzuat dikkate alınmıyor" diye konuştu.

Türkiye'de Çocuk bayramını kutlamamak için yüzlerce sebeplerinin olduğunu belirten Boğa, şöyle devam etti: "Kız çocuklarının 12 yaşında gelin, 13 yaşında anne oldukları bir ülkede, açık alanda buldukları askeri mühimmat yüzünden ölen 300'den fazla, sakat kalan binlerce çocuk olduğu bir ülkede, akıl almaz ihmaller yüzünden ölen her çocuğun ardından hala 'bunlar münferit olaylar' diyebilen aymazların görevde kaldığı bir yerde, çocukların anadillerinde eğitim alamadıkları için yaşadıkları dramı görmezden gelerek, Mizgin'i, Ceylan'ı, Uğur Kaymaz'ı ve nicelerini öldürenlerin cezasız kaldıkları ya da göstermelik cezalarla kurtuldukları bir ülkede, okula gidemeyen bir milyondan fazla çocuk olduğu bir yerde, hastanelerinde toplu yenidoğan bebek ölümlerinin engellenemediği, sorumluların hala bakan koltuğunda oturduğu bir ülkede, yüz binlerce çocuğun sokaklarda yaşadığı, çok daha fazlasının güvencesiz ve kayıtsız olarak çalıştırılmasına göz yumulduğu Türkiye'de 23 Nisan'ı kutlamaya utanıyoruz."

Kaynak: ETHA