25 Nisan 2012 Çarşamba

"24 Nisan'ı Unutmaya Çalışırken, Sevag'la Yeniden Hatırlattılar"

2011 yılının 24 Nisan günü asker arkadaşı er Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Balıkçı ölümünün birinci yılında ailesi ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.


Sevag Balıkçı için dün Feriköy Ermeni Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma töreni düzenlendi.

Balıkçı, Ermeni soykırımın başlangıç tarihi olan 24 Nisan'da Batman'ın Kozluk ilçesi Jandarma karakolunda geçtiğimiz yıl zorunlu askerlik yaparken, er Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti.

Törenin ardından ziyaretleri kabul eden Balıkçı ailesi, taziyede bulunanlara su ve çörek ikram etti.

Keskin: Bu düşünce yerleşik bir zihniyet

24 Nisan Ermeni soykırımını ve Sevag Balıkçı'yı anmak için orada bulunan İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) avukat Eren Keskin yaptığı konuşmada, bu düşüncenin yerleşik bir zihniyet olduğuna vurgu yaparak, "Sevag Balıkçı'yı öldüren zihniyetin futursuzluğunu yargılama aşamasında da görüyoruz. Delillerin olduğu bir cinayette sanığın serbest bırakılması iç ve dış hukuk anlayışı ile bağdaşamaz" dedi.

Sevag Balıkçı davasında beşinci duruşma 6 Nisan günü yapılmış ve sanık Ağaoğlu'nun tutuksuz yargılanmasının devamına karar verilirken olay yerinde keşif yapılması kararlaştırılmıştı.

Paylan: Kalabalıklar sembolik

bianet'e yaptığı açıklamada, Kalabalıkların sembolik olduğunu, ne kadar çok kişi toplanırsa toplanılsın devletin duymadığını düşünen Ermeni okulları yöneticisi Garo Paylan, "İnsanlar biraz da çekiniyor. Neden korkuyorsun diyemiyorsun. Bu adalet verilmediği sürece korkuların haklı görülmesi lazım" dedi.

Özder: Bir senedir gelmeyen adalet, neredesin?

Sevag Balıkçı'nın ablası Lerna Özder ise, 24 Nisan'ı unutmaya çalışırken, kardeşiyle tekrar hatırladıklarını söyledi.

"Bir senedir gelmeyen adalete nerdesin diye soruyorum" diyen Özder, "Biz her duruşmada kardeşimin katiliyle aynı kapıdan çıkıyoruz. En acısı da bu. O elini kolunu sallayarak çıkıyor. Biz ise sadece bakıyoruz" sözleriyle duygularını açıkladı.

Özder, kardeşinin Türk bayrağına sarılmasına rağmen şehit sayılmamasını da hatırlattı ve "Bizim başka memleketimiz yok. Burada doğduk ve büyüdük. Kardeşimin mezarı bu topraklardayken hiç gidemeyiz. Umarım katil en ağır şekilde cezalandırılır" dedi.

Balıkçı: Beni başka ülkelere muhtaç etmesinler

"Adalete inanmak istiyorum" diyen anne Ani Balıkçı, oğlunun katili için "O yiyor, içiyor benim oğlum ise burada yatıyor. O ailesi ile denize gidecek, biz burada oğlumun mezarını sulamakla yeticeğiz" dedi ve ekledi "Umarım beni başka ülkelerde adalet aramaya mecbur etmezler. Utanırım. Çünkü bildiğim tek vatan var o da burası".

Kaynak: Bianet