24 Nisan 2012 Salı

Tutuklulara işkencehane, Ağar'a tatil köyü

Av. Taylan Tanay, Mehmet Ağar'ın kendisine cezaevi seçmesi ile ilgili "Bir tarafta hapishaneleri işkencehaneye çeviren bir infaz modeli işletilirken, diğer taraftan 'özel' hükümlüler açısından cezaevleri adeta yazlık eve çevriliyor" dedi.

"1000 operasyon yaptık" diyen ve Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı olduğu dönemde sayısız yargısız infaz, faili meçhul, kayıp ve katliam yaşanan Mehmet Ağar'a yönelik özel cezaevi uygulaması tepki çekiyor. Ağar'ın yargılandığı davaya çok sayıda müvekkili adına başvuruda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Av. Taylan Tanay, hakkında yakalama kararı olan bir hükümlü için hukuk dışı bir süreç işletildiğini söyledi. Tanay, ayrıca devletin ceza infaz politikası nedeniyle hapishaneler tabutluğa çevrilirken, Ağar'ın kendisine yazlık seçer gibi cezaevi seçtiğine dikkat çekti.

ETHA'ya konuşan Av. Tanay, öncelikle Mehmet Ağar hakkında verilen cezayı eleştirdi, "Yetersiz bir karar. Çünkü halka karşı suç işleyen bir örgüt kurmaktan cezalandırılmış bir hükümlü var karşımızda" dedi.

'HUKUK DIŞI BİR SÜREÇ İŞLETİLİYOR'

Ağar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarıldığını, ancak bu sürede Ağar ile görüşüldüğünü, cezaevini kendisinin seçtiğini söyledi. Halka karşı işlenmiş suçlar söz konusu olduğunda hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının söz konusu olmadığına işaret eden Av. Tanay, şöyle devam etti: "Hakkında yakalama kararı olan bir kişinin hapishane seçmesi Türkiye'de ilk kez karşılaşılıyor. Hukuk dışı bir süreç işletiliyor. Adalet Bakanlığı ile pazarlık yapılıyor. Sanki kişi bir yazlık, tatil köyü seçiyor kendisine. Orada tadilat yapılıyor. Oradaki hükümlüler başka cezaevine gönderiliyor. Çok özel bir uygulama. Kabul edilemez. Herkese eşit davranılacaksa bunu nasıl değerlendireceğiz."

'BİR YANDA İŞKENCEHANE DİĞER YANDA YAZLIK EV'

"İkincisi devletin cezaevi politikası açısından da çarpıcı bir sonuç söz konusu" diyen Av. Taylan Tanay, 19 Aralık'tan bu yana F tipi hapishaneler nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Tanay, "Ceza infaz politikası nedeniyle hapishaneler tabutluğa dönmüş durumda. Bir tarafta genel bir tutuklu ve hükümlü kitlesi açısından hapishaneleri bir işkencehaneye çeviren bir infaz modeli işletilirken, diğer taraftan 'özel' hükümlüler açısından cezaevleri adeta yazlık eve çevriliyor" dedi.

Av. Taylan Tanay, Mehmet Ağar'a yönelik özel uygulama ile 12 Eylül zihniyetinin AKP ile sürdüğünün bir kere daha görüldüğünü dile getirdi. Tanay, Mehmet Ağar'ın tüm suçları devlet adına işlediğini söyledi ve ekledi: "Devlet bugün AKP tarafından temsil ediliyor."

Kaynak: ETHA