28 Nisan 2012 Cumartesi

'Kalem veriliyorsa, bilgisayar da verilebilir'

Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Milletvekili Mahmut Alınak, Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunarak dizüstü bilgisayarını cezaevinde kullanma talebinde bulundu.

Kürt avukatları hedef alan “KCK" adı altındaki operasyonda tutuklanarak Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'ne konulan eski Milletvekili Mahmut Alınak, dizüstü bilgisayarını cezaevinde kullanabilmek için Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Başvuruyu yapan avukat Halit Sinan Alınak, müvekkilinin kısa bir süre önce yayınlanan, "Köpekler Manifestosu" adlı kitabını elle yazmak zorunda kaldığını belirterek, "Bilgisayar gibi yazma faaliyetini çok kolaylaştıran bir aletin yaşamın her alanında hemen herkesçe kullanıldığı bir çağda, yazmak gibi bir üretim faaliyetinin cezaevlerinde halen kalemle ve el yazısı ile yapılmasının çağdışı olduğu açıktır" dedi.

Müvekkilinin yeni romanını yazabilmesi için bilgisayara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Avukat Alınak, başvurusunda şu ifadelere yer verdi: "Bilgisayar imkanının sağlanmasını engelleyen yasal bir durum bulunmamaktadır. Bu bir haktır. Cezaevinde kalem verilebildiğine göre pekala aynı işlevi görecek olan bilgisayarda verilebilir. Bu hakkın kısıtlanması diğer bir değişle beşi roman olmak üzere yedi kitap yazmış birine 'kalemle idare et' denmesi gerek iç hukuka gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır ve en temel hak olan yazma; düşünce ifade etme özgürlüğünün gasbı niteliğindedir. Cezaevinde kalem verildiğine göre aynı işlevi görecek olan bilgisayarda verilebilinir."

Kaynak: ETHA