21 Nisan 2012 Cumartesi

Transfobi ve nefret cinayetleri protesto edildi

Nefret cinayetlerine karşı yürüyen LGBTT örgütlerinin eylemine, ortak mücadele çağrısı damgasını vurdu.


Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel dayanışma dernekleri, nefret cinayetlerine karşı yürüyüş düzenledi.

Şişli Cevahir AVM önünde bir araya gelen LGBTT dernekleri, alkışlar, ıslıklar ve sloganlarla AKP Şişli İlçe Başkanlığı önüne yürüdü. Yolun bir şeridini trafiğe kapatan LGBTT dernekleri, "Nefreti bitirin, yaşamı getirin", "Nefret öldürüyor, devlet bunu görmüyor", "Teşhirci değil, travestiyiz", "Devlet elini bedenimden çek", "Katil AKP hesap verecek", "Tecavüzcü polisler hesap verecek" sloganlarını attı.

'DEVLET KAPI ARALIYOR'

AKP ilçe bunası önünde basına açıklama yapan Şevval Kılıç, 30 Mart ve 5 Nisan'da iki transın nefret cinayetine kurban gittiğine dikkat çekerek, "Açık ki, bu ilk değil ve son da olmayacak. Devlet katillere verdiği her türden taviz ve teşvikle, trans katliamına kapı aralamıştır" diye konuştu.

'YALNIZCA TRANSLAR ÖLMÜYOR'

"Hukuksuzluğu ve katliamı yalnızca translar yaşamamaktadır" diye konuşan Kılıç, artan kadın cinayetlerine, gençlerin savaşa kurban gitmesine, kadın ve çocukların tecavüze maruz kalmasına tepki gösterdi. Nefret kültürünü eleştiren Kılıç, "Kamusal alanı, ana caddeleri polisiyle boğan iktidar, arka mahallelerde de mahalle gençlerini, esnafı polisliğe zorluyor. Üstelik tüm bunları, namus, aile, ahlak ve din adına yapıyor" şeklinde konuştu.

'İBLİS ONLARDIR'

Müslüman görünerek Irak'a asker gönderenlerle nefret kültürüyle topluma karşı savaş yürütenlerin aynı kişiler olduğuna dikkat çeken Şevval Kılıç, "Yine sabah akşam namustan bahsedip tecavüzcülere yol verenler aynıdır. Savaşı, kavgayı hanemizin içine kadar sokanlar onlardır. İblis onlardır" dedi.

'LGBTT BİREYLER YALNIZ DEĞİL'

Şevval Kılıç, LGBTT bireylerin yalnız olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Toplumsal muhalefet, feministler, sosyalistler, çevreciler, siyasi partiler, heteroseksüeller, annelerimiz, kardeşlerimiz ve dostlarımız da burada. Ve sizler! En sonunda transfobinizle yüzleşip tedavi olmak zorunda kalacaksınız."

'HER KATLİAM HEPİMİZİN YENİLGİSİYDİ'

Yoksul insanların öfkesini toplumsal muhalefetin değil faşizmin örgütlediğinin altını çizen Kılıç, "Yaşanan her kıyım, her katliam hepimizin yenilgisiydi, toplumsal barışa yapılmış bir saldırıydı. Bugün translara yapılanlar, yarın hepimize neler yapılabileceğinin işaretidir. İnsanım diyen herkesi sesimize ses vermeye çağırıyoruz. Nefrete inat, yaşasın hayat" diyerek sözlerini noktaladı.

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği ile Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği tarafından örgütlenen eyleme, çok sayıda LGBTT örgütünün yanı sıra, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, HDK, ESP, SDP, TÖP ve bireysel olarak hayvan hakları savunucuları, anarşistler de katılarak destek verdi.

Kaynak: ETHA

* Destek veren kurumlar: SPOD Sosyal Politikalar derneği, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği, Pembe Hayat, LGBTT Dayanışma Derneği, Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Siyah Pembe Üçgen, İzmir LGBTT Derneği, Hebun Diyarbakır LGBTT Oluşumu, Listag - Lambdaistanbul Aile Grubu, Voltrans Trans-Erkek İnisiyatifi, Lubunya-Boğaziçi Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu, İstanbul Üniversitesi Radar Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu, Bilgi Üniversitesi Gökkuşağı LGBTT Topluluğu, Sabancı Üniversitesi Cins Kulüp, Bahçeşehir Gri Topluluğu, Sosyalist Demokrasi Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Yeşiller Partisi, Partizan, Nor Zartonk, Emek Partisi, Amargi, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Sosyalist Parti, Karadeniz İsyandadır Platformu, Demokratik Haklar Platformu, Demokratik Kadın Hareketi, Kadın Emeği Kolektifi