Devlet politikaları ve şiddeti önleyici çalışmaların yetersizliği kadın intiharlarını da artırıyor. İntiharların en yoğun olduğu kent ise Riha (Urfa). Sadece 2011’in ilk altı ayında 149 kadın intihar etti.
RIHA’DA İNTİHARLAR ARTIYOR
Son yıllarda artan kadın intiharlarının en fazla görüldüğü kentlerden biri olan Riha’da (Urfa) Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun raporuna göre, 2009’da 5 olan kadın intiharı sayısı, 2010’da 124, 2011’in ilk altı ayında ise 149’a yükseldi. Raporda kadınların en fazla intihar girişiminde bulunduğu yaş aralığı ise 15-25 arası.
ÖLÜME SÜRÜKLEYEN NEDEN ÇOK
İntiharların nedenleri her geçen gün artarken, kadınları ölüme sürükleyen belli başlı sebepler ise şöyle: Ekonomik sorunlar, ailevi problemler, erken evlilik, çok çocuk, kuma korkusu, katı feodal yapı, yoksulluk, işsizlik, umutsuzluk, televizyon kanallarından pompalanan tüketim kültürü ve buna karşı sınırlı olanaklar.”
Riha neden yaşam şehri değil?
Son yıllarda Riha’da kadın intiharlarında büyük artış yaşanıyor. Söz konusu artışların nedenleri değişiyor: Ekonomik sorunlar, ailevi problemler, erken evlilik, çok çocuk, kuma korkusu, yoksulluk, işsizlik, televizyon kanallarından pompalanan tüketim kültürü ve buna karşı sınırlı olanaklar... Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan rapora göre, 2009’da 5 olan intihar sayısı, 2010’da 124, 2011’in ilk altı ayında ise 149’a yükseldi. Raporda kadınların en fazla intihar girişiminde bulunduğu yaş aralığının 15-25 arası olduğu ve 40 yaş üzerinde intiharlar da ise “kuma” getirilmesinin en çok kayda giren intihar gerekçesi olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, BDP’nin güçlü olduğu Pirsûs’ta (Suruç) intihar vakasına rastlanmadığı bilgisine yer veriliyor.
Raporda Riha’nın Kahniya (Akçakale), Serê Kanî (Ceylanpınar), Harran, Wêranşar (Viranşehir) ve Pirsûs ile Mêrdîn’in Nisêbîn ve Qoser (Kızıltepe) ilçelerine son yıllarda Suriye’den gelen kadınların sayısında artış görüldüğü belirtiliyor. Suriye’den getirilen kadınları ‘başlık parası’ karşılığında satan simsarların oluşturduğu bir pazarın yıllardır bölgede bulunduğuna işaret ediliyor.
Çözümsüzlük intihar sebebi
Söz konusu raporu değerlendiren Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Sevinç Özipek, çözümsüz kalan kadınların yaşamlarına son vermeyi bir seçenek olarak gördüklerini belirtti. Erken yaştaki evliliklere dikkat çeken Özipek, bu evlilikleri kaldıramayan kadınların çoğunlukla intihar ettiğini dile getirdi. Dizilerde gösterilen “toz pembe” yaşamların tam tersi bir gerçeklikle karşı karşıya olan kadınların, gerçek hayatın acımasızlığını gördüğünü ve güç getiremediğini ifade eden Özipek, kadınların sorunlarına çözüm olacak mekanizmaların da bulunmadığını belirterek, ayrıca ağır feodal etkiler nedeniyle sözlü yasalar çerçevesinde kadınların “intihar süsü” verilerek öldürüldüğünü söyledi.
Riha’nın (Urfa) katı merkeziyetçi ve feodal bir yapısının olduğunu ifade eden Özipek, medya üzerinden başka hayatları gören kadınların ciddi bir ikilem yaşadığını belirterek, “İkilemi yaratan medya tarafından empoze edilen yaşam ile dört duvar arasına sıkıştırılmış yaşamdır. Aileden ağır baskı gören kadınlar, sosyalleşemedikleri gibi doğru dürüst bir yaşam da sürdüremiyorlar” dedi.
Çözüm mekanizmaları yok
Mevcut sistemin kadına biçmiş olduğu role de değinen Özipek, “Kadın ev içinde istihdam edilmeye çalışılıyor. Bu çok vahim bir şeydir. Sistemin kadının kamusal alanda çalışması için herhangi bir çabası yok. Bir sorun yaşadığında paylaşacağı bir mekan yok. Hem sorunlarını çözecek mekanizmalar da yok” diye konuştu. Özipek, “Erken yaşta evlilik burada çok hakimdir. 14 yaşında olup da anne olanlar var. Kadın 33 ile 34 yaşına geldiğinde eşinden gördüğü şiddet ve çocuk yetiştirmede yaşadığı zorluklar derken kendini toplumda bir birey olarak görmemeye başlıyor. Kadınlar, can güvenliği olmadığı için polise de başvuruyor. Karakoldaki polisler ‘Eşindir. Birşey olmaz’ diyerek, onu geri gönderiyor. Bir diğer husus ise kadın kurumları mağdur olan kadınlara yeterli şekilde ulaşamıyorlar. Sorunlarına çözüm bulacak kimseleri görmeyen kadın, çareyi yaşamına son vermekte buluyor” dedi.
Ruken ŞEHİR / Riha - Diha
Kaynak: Haberlink