20 Nisan 2012 Cuma

3. Köprü ihalesine protesto

İstanbulluların karşı çıktığı 3. Köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesine 5 grup teklif verdi. AKP Hükümeti, ilk 3 ihalede teklif gelmemesi üzerine teşvik uygulamıştı. Yaşam alanı savunucuları, ihalenin iptali istemiyle Ankara'da eylem yaptı.



İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesine 5 grup teklif verdi.

Teklifler, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde alındı. 11 firmanın şartname aldığı ihaleye 5 teklif geldi. İhaleye teklif veren şirketler şöyle:

-Salini SPA- Gülermak Ortak Girişimi
-IC İçtaş İnşaat-Astaldı SPA Ortak Girişimi
-China Communications Construction- Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş.-Yapı Merkezi ve Arkon İnşaat Ortak Girişim Grubu
-MAPA İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi
-Cengiz İnşaat Sanayi-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat ve Kalyon İnşaat Ticaret A.Ş. Orta Girişimleri.

İhale Komisyonu Başkanı, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık, bu tekliflerin değerlendirme sürecine geçeceklerini belirterek, "Yapılan teknik incelemelerden sonra, önümüzdeki günlerde firmalara tekrar mali tekliflerinin açılması için davetiyeleri gönderilecek" dedi.

AKP ŞİRKETLERE ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ VERİYOR

AKP Hükümeti, hiçbir şirketten teklif gelmeyince köprü ihalesini gerçekleştirebilmek için ayrıcalıklar tanıdı. Önce, projeyi üstlenecek sermaye grubunun ödeyeceği kamulaştırma bedelleri kademeli olarak düşürüldü. Sonra, şirketler kamulaştırma ve müşavirlik bedellerinin tamamından kurtarıldı. AKP, ayrıca köprüden araç geçsin geçmesin, şirkete 135 bin araç geçiş garantisi veriyor. 3. Köprüden geçiş 3 dolar+KDV olacak. Otoyol için geçiş ücreti ise kilometre başına 0.08 dolar olarak belirlenecek. 3. köprü projesini üstlenecek firmalara KDV muafiyeti de sağlandı.

'3. KÖPRÜ RANT PROJESİ'

İhale devam ettiği sıralarda, Karayolları Genel Müdürlüğü önünde toplanan 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, ihaleyi protesto etti.

"Köprü değil, insanca yaşama hakkı istiyoruz" diyen yaşam alanı savunucuları, "Üçüncü köprü cinayettir", "Köprü yıkılsın Tayyip altında kalsın", "Köprü değil orman", "Köprü değil su" yazılı dövizler taşıdı.

Burada Platform adına açıklama yapan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Akif Burak Atlar, 3. Köprü projesinin, "AKP hükümetinin başbakanı, çeşitli bakanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve emlak-inşaat lobisi tarafından yalanlarla topluma dayatılmaya çalışılan bir emlak ve rant projesi" olduğunu söyledi.

3. Köprünün İstanbullunun ulaşım sorununu çözeceği, çevreye zarar vermeyeceği ve köprü projesinin bir kalkınma ve uygarlık projesi olduğu açıklamalarına inanmayan Atlar, "AKP hükümeti, kentleri ve doğayı yağmalayan şirketlere olağanüstü avantajlar sağlamayı iktidarının tek güvencesi haline getirmeye çalışmaktadır. AKP hükümetinin kalkınma ve medeniyetten anladığı tek şey, otomobil sayısını artırmak; inşaat şirketlerinin şantiyesi haline getirdikleri İstanbul'un her yerini AVM'ler ve lüks konut çöplükleriyle doldurmak; bütün tarihsel-kamusal alanları otel yapmak; neredeyse her gün beş tane güvencesiz işçiyi iş cinayetiyle katletmekten ibarettir. AKP bütün bu yağma, cinayet ve talanı toplumun gözünde normalleştirmek için projeye karşı çıkanları uygarlık düşmanı ilan ederken bugüne kadar projeyi savunan bir tane bilim insanı bulamamıştır" dedi.

AKP hükümetinin projeyi gerçekleştirmek hukuk dışı yollara da başvurduğunu kaydeden Atlar, İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nda 3. Köprünün kent için olumsuz sonuçlarının açıkça belirtildiğine dikkat çekti. Atlar, ayrıca yürütmeyi durdurma davaları devam ederken ihalenin yapılmasının yasadışı olduğunu söyledi.

Atlar, şirketlerin ihaleye girmesi için getirilen teşvikleri de hatırlattı ve ekledi: "İstanbul kentine ve doğaya büyük zararlar verecek olan 3. Köprü projesi Türkiye halkının tamamının sırtına yıkılan büyük bir yük haline gelecektir."

Atlar, 3. Köprü projesine ve benzeri rant projelerine karşı doğayı ve yaşam alanlarını savunmaya devam edeceklerini söyledi, 3. Köprü projesinin iptal edilmesini istedi.

Kaynak: ETHA