20 Nisan 2012 Cuma

Şiddeti tespit için gitti, psikolojik şiddete uğradı

Bir yıl boyunca şiddete maruz kalan ve kalıcı hasarlar oluşan E.N'ye, Adli Tıp Kurumu'nda "iki sene önce böyle olmadığını nereden bilelim" sorusu yöneltildi.

Bir yıl boyunca Aysun Kayataş adlı kişinin şiddetine maruz kalan E.N. adlı genç kadın, muayene için gittiği Adli Tıp Kurumu'nda yöneltilen sorularla psikolojik şiddete maruz kaldı.

İstanbul Çatalca'da yaşayan E.N'nin, Aysun Kayataş'ın şiddetine uğraması 2010 yılında başladı. E.N'nin anlatımına göre, annesi ile birlikte yaşadığı evine gelerek kapısına dayanan Kayataş, E.N. apartmanda rezillik çıkmasın diye kapıyı açtığında içeri girdi ve bu hayatının sonu oldu. Aysun Kayataş, E.N'nin parasına, kredi kartına, sim kartına el koydu. Genç kadına fiziksel şiddet uyguladı. Kadının kafasını duvarlara vurdu, saçlarından sürükledi, kafasına silah dayadı. E.N. gördüğü şiddet nedeniyle sağ yanağından yüz felci geçirdi, Alzheimer-Demans hastası oldu. Tedavi görmesine rağmen hastalığın etkileri hala sürüyor. Elleri titriyor, hafıza kaybı yaşıyor, algı problemi var ve panik atak gelişti.

Bir yıl boyunca şiddete maruz kalan E.N, defalarca polise şikayet etti ancak bir sonuç alamadı. E.N'nin savcılığa yaptığı şikayet aylar sonra işleme konuldu ve Aysun Kayataş hakkında "yaralama" ve "kişilerin huzur ve sükununu bozmak"tan dava açıldı.

Kayataş hakkında Çatalca Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen "huzur ve sükunu bozma" davası, 28 Şubat'ta karara bağlanarak, Kayataşa'a 2,5 ay hapis cezası verildi. Ceza, duruşmadaki iyi hali gerekçe gösterilerek 2 ay 15 güne indirildi, bu cezanın hükmünün okunması da geri bırakıldı. "Yaralama" davası ise sürüyor. Davanın bir sonraki duruşması 22 Mayıs'ta Çatalca Adliyesi'nde görülecek.

YAKINLARINI TEHDİT EDİYOR

Yargı süreci devam ederken, Kayataş'ın tacizleri son bulmadı. Tutuksuz yargılanan Aysun Kayataş, E.N'nin ailesi ve arkadaşlarını sürekli arayarak taciz ve tehdit ediyor. E.N'nin 80 yaşındaki annesini bir gecede tam 65 kere arayan Kayataş, genç kadının yakınlarına "seni öldüreceğim, karnını deşeceğim, yeğenini kaçıracağım, hiçbirinizi yaşatmayacağım" şeklinde tehdit mesajları gönderiyor.

Tacizlerle ilgili E.N'nin ailesi ve bazı arkadaşları dün Çatalca Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılığın karakola yönlendirmesine tepki gösteren E.N'nin arkadaşları, suç duyurusu dilekçesinin işleme konulmasını ve ifade vermek istediklerini belirtti. Bunun üzerine savcılık, şikayetçilerin ifadelerini aldı.

ADLİ TIP'TA PSİKOLOJİK ŞİDDET

Hala koruma verilmeyen ve can güvenliği olmayan E.N, muayene için 18 Nisan'da gittiği Adli Tıp Kurumu'nda ise psikolojik şiddete maruz kaldı. E.N, ETHA'ya yaptığı açıklamada, psikiyatristin kendisine "bu rahatsızlıkların iki sene önce de olmadığını nereden bilelim?", "yara bere kesik var mı?", (E.N'nin Çatalca'dan taşınmasını kastederek) neden başka bir ile taşındın, niye Çatalca'da yaşamadın" gibi sorular yönelttiğini söyledi.

Soruların kendisini suçlar tarzda olduğunu belirten E.N, muayeneden çıktından sonra fenalaştığını, bir süre konuşamadığını anlattı.

E.N, Aysun Kayataş'ın yargılandığı davaya 22 Mayıs Çatalça Adliyesi'nde devam edileceğini belirterek, kadın örgütlerinden destek beklediğini dile getirdi.

Kaynak: ETHA