1 Nisan 2012 Pazar

"Suriye'nin Dostları" toplantısı protesto edildi

İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılan 'Suriye'nin Dostları' adı altındaki toplantıya tepki gösteren örgütler, İstanbul'un birçok yerinde eylem yaptı. NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik de “Emperyalistler ve işbirlikçileri Suriye'den defolun” diyerek Taksim Meydanı'ndan Harbiye'ye yürüdü.

'Suriye'nin Dostları' adı altında İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılan toplantı, antiemperyalistler tarafından protesto edildi. NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik'in çağrısıyla Taksim'de bir araya gelen yüzlerce kişi, toplantının yapıldığı Kongre Merkezi'ne yürümek istedi. Ancak önleri Harbiye'deki TRT binası önünde polis barikatı ile kesildi.

Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, "Onlar Suriye'nin dostları değil, halkların düşmanıdır. Emperyalistler ve işbirlikçi uşakları Ortadoğu'dan defolun" yazılı pankart açtı. NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Öğrenciler de eyleme "Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak. NATO ve Füze kalkanına geçit yok" pankartı ile katıldı.

Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyüşe geçen antiemperyalistler, "Emperyalist haydutlar Suriye'den defolun", "Katil ABD işbirlikçi AKP", “Emperyalizm düşman halklar kardeştir”, “Biji bratiya gelan”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak” sloganlarını attı.

ANTİEMPERYALİSTLERE POLİS BARİKATI

Antiemperyalistler, Harbiye'deki İstanbul TRT Radyosu önüne geldiğinde polis barikatı ile karşılaştı. Polisler, Kongre Merkezi'ne giden cadde üzerine de panzerler ve çevik kuvvet polisleri ile barikat kurdu.

NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik adına Ersin Özdemir polis barikatı önünde basın açıklaması yaptı.

'LİBYA BENZERİ TEZGAH KURGULANIYOR'

ABD ve AB emperyalistleriyle Türkiye devletinin, Suriye'ye müdahale etmek için Libya'dakine benzer bir kirli tezgah kurguladığını söyleyen Özdemir, “Bu emperyalist planlar, bizim de içinde olduğumuz bölgemizin yıllar boyunca kan ve gözyaşına boğulması, bölge halklarının emperyalist çıkarlar için ölmesi ve öldürülmesi anlamına gelecektir” dedi.

'IRAK İŞGALİNİ UNUTMADIK'

'Özgürlük götüreceğiz' yalanıyla yaşanan Irak işgalini hatırlatan Özdemir, Libya'da yaşananları hatırlattı: “Emperyalistler ve işbirlikçileri-uşakları, Libya'da Kaddafi'nin devrilmesinden önce de 'Libya Temas Grubu' adıyla bir araya gelmiştir. 'Libya'daki şiddeti sona erdirmek için uluslararası duyarlılık yaratma' yalanıyla savaş hazırlıklarını tamamlayan emperyalistler, 'Ulusal Geçiş Konseyi' adı altında örgütledikleri Libyalı işbirlikçileriyle birlikte, toplantıların hemen ardından kapsamlı bir saldırı başlatmışlardı. Benzer bir senaryo bugün, 'Suriye'nin Dostları Grubu' adı altında hayata geçirilmeye çalışılıyor.”

'TÜRKİYE SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYOR'

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) adı altındaki gerici muhaliflerin 'Suriye halkının meşru temsilcisi' olarak ilan edildiğini kaydeden Özdemir, Türkiye'nin 'Özgür Suriye Ordusu'nu açıktan desteklediğini ve beslediğini söyledi. NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik adına konuşan Öztürk, Türk devletinin emperyalizmin aktif taşeronluğuna soyunduğunu ifade etti, “Olası Suriye müdahalesinde emperyalistlerin koçbaşı olma misyonunu yüklenen AKP iktidarı, Suudi Arabistan-Katar ikilisiyle birlikte Suriye'nin iç işlerine doğrudan müdahale etmekte, Suriyeli gerici muhaliflere kucak açmakta, 'iki ülke sınırına tampon bölge oluşturma' gibi çabalarıyla yüksek perdeden savaş çığırkanlığı yapmaktadır” diye konuştu.

'EMPERYALİSTLER İŞGAL, YAĞMA, EGEMENLİK PEŞİNDE'

AKP Hükümetinin diğer taraftan Kürt halkı ve devrimci ilerici sol güçlere yönelik terör estirdiğini belirten Özdemir şöyle dedi: “Bizler iyi biliyoruz ki, emekçi halkların özgürlüğü ve geleceği hiçbir biçimde emperyalistler ve işbirlikçilerinin uşaklarının umurunda değildir. Çünkü emperyalistler özgürlük değil her zaman olduğu gibi işgal, yağma ve egemenlik peşindedir. Gerici ve sefil çıkarlarını 'insani yardım', 'demokrasi ve özgürlük' gibi yalanlarla maskelemeye çalışan emperyalist haydutlar ve onların eteğindeki işbirlikçileri uşakları, bir kez daha emekçi halklara kan, gözyaşı, yıkım ve talan götürmeye hazırlanmaktadır.”

'CİNAYETLERE TAŞERONLUK ETMEYECEĞİZ'

Suriye'ye müdahalenin gerekçesinin başbakanın söylediği gibi 'insani yardım ve tampon bölge' olacağını söyleyen Özdemir, “Suriye halkının gerçek anlamda özgürleşmesinin yolu, emperyalist-kapitalist sistemin zincirlerinden tamamen kurtulmasından geçmektedir. Suriye'ye yönelik emperyalist saldırganlığın boşa düşürülmesi ise, kendi kaderini belirleme hakkı olan Suriye halkının ortaya koyacağı direnç kadar, Ortadoğu ve dünya işçi ve emekçilerinin yükselteceği dayanışmayla da doğrudan bağlantılıdır. Kardeş Suriye halklarına karşı işlenecek cinayetlere taşeronluk etmeyeceğiz” dedi.

Basın açıklamasının ardından kitle sloganlarla Taksim Meydanı'na kadar tekrar yürüyüş düzenledi.

NATO ve Füze Kalkanı Karşıtı Birlik, şu kurumlardan oluşuyor:

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) Devrimci Hareket, Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halk Cephesi, Kaldıraç, Odak, Partizan, Proleter Devrimci Duruş (PDD), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖP-G), Ürün Sosyalist Dergi.

Kaynak: ETHA