1 Nisan 2012 Pazar

'Mayınsız bir dünya için bacağını ödünç ver'

Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü öncesinde açıklama yapan kurumlar, “Mayınsız bir dünya için 4 Nisan'da bacağını ödünç ver” çağrısında bulundu.


4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü nedeniyle Taksim Meydanı'nda eylem yapan kurumlar, mayın patlamalarında uzuvlarını kaybedenlere bacaklarını ödünç verdi.

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği, İstanbul Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği ve Sosyal Demokrasi Vakfı tarafından Taksim Meydanı'nda yapılan açıklamada Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nden Muteber Öğreten konuştu. Öğreten, “Mayınsız bir dünya için 4 Nisan'da bacağını ödünç ver” çağrısında bulundu.

Mayın Yasaklama Sözleşmesi'nin 13'ncü yılına girildiğini söyleyen Öğreten, stoklardaki mayınların imhası, mayınlı alanların temizlenmesi, mayın kurbanı sayısının azaltılması konularında sağlanan ilerlemelerin yeterli olmadığına dikkat çekti.

Öğreten, 37 ülkenin hala bu sözleşmeyi imzalamadığını, 12 ülkenin mayın ürettiğini ve mayın kullanımına devam ettiğini, her gün 12 kişinin mayınlar nedeniyle öldüğü ve sakat kaldığı bilgisini verdi. “Mayın Yasaklama Sözleşmesi'ne katılın, mayın kullanımına son verin” çağrısında bulunan Öğreten, “Dört nesildir mayınlı topraklarda yaşıyoruz. Mayınlar, her güç günde bir bir kişiyi bizlerden koparıyor. Bu sorunun gelecek nesillerde de devam etmesine ve kara mayınlarının daha fazla can almasına izin vermeyeceğiz. Artık yeter, duyarsızlık günleri sona ermiştir” dedi.

Öğreten, 4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü'nde, mayınsız bir Türkiye ve dünya için, mağdurlarla dayanışma göstermek ve hükümeti uyarmak için herkesi pantalonlarının bir paçasını sıvayarak, bacağını ödünç vermeye çağırdı.

“UnutMAYIN, UnutturMAYIN”, “Son 26 yılda 6 binden fazla insan öldü ya yaralandı”, “Mayınlar kitle imha silahlarıdır. Geçtiğimiz yıl 5 bin kişi öldü, sakatlandı” dövizlerinin taşındığı eylem, katılanların pantalonlarının paçalarını sıvarak sembolik olarak bacaklarını ödünç vermeleriyle sona erdi.

Kaynak: ETHA