1 Nisan 2012 Pazar

FEVZİYE CENGİZ DAVASI: Arbede Değil İşkence

Fevziye Cengiz davasında bilirkişi raporu Cengiz’in işkence gördüğünü ortaya koydu. Daha önce polislerin hazırladığı raporda olay “arbede” olarak nitelendirilmişti.


İzmir Karabağlar Polis Merkezi'nde polisler tarafından şiddet gören Fevziye Cengiz'le ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporu, Cengiz'in yaşadıklarını ortaya koyar nitelikte.

Dava dosyasına daha önce sunulan ilk bilirkişi raporu, Emniyet Bilgi İşlem Bürosu'ndan iki polis tarafından hazırlanmıştı. Raporda, polis merkezinde yaşananlar "arbede" olarak nitelendirilmiş ve polislerin Cengiz'i dövdüğünden bahsedilmemişti.

Şiddetten bahsedilmeyen raporda polislerin "sinirli görünen" Fevziye Cengiz'i yatıştırdığı iddia ediliyordu. Görüntülerin ortaya çıkmasından sonra savcılık raporu hazırlayan polisler hakkında soruşturma başlatmıştı; bu bilirkişi raporu geçersiz sayıldı ve yeni bir rapor hazırlatıldı.

Vatan'ın haberine göre, teknik bilirkişi Hakan Çelik tarafından hazırlanan yeni raporda, öncekinin aksine polislerin Cengiz'i dövdüğüne ilişkin ayrıntılar var: Dövülmesi, kelepçeleyip yere yatırdıktan sonra şiddetin devam etmesi, kamera kaydını engellemek için perdenin kapatılması gibi.

Raporda, hakkında "polislerin koluna vurduğu, ittiği, tırmaladığı ve hakaret ettiği" iddialarıyla altı buçuk yıla kadar hapis cezası istenen Fevziye Cengiz'in dayağa direnç gösterdiği için polislerin koluna vurduğu ve ittiği belirtiliyor.

Ayrıca Cengiz'in hareketlerinde bir aşırılığın görülmediği, ısrarlı biçimde sağ gözünü göstererek polislere bir şeyler anlatmaya çalıştığı ifade ediliyor.

Fevziye Cengiz'in dövülmek üzere odaya alındığında, Beyit Sezgen ile Fevziye Cengiz arasında bir "arbede" yaşandığı belirtilen raporda "Arbede tanımlaması sanık polisin müştekiye (Fevziye Cengiz'e) vurması ile devam eden süreçte müştekinin direnç göstermesi sonucu ortaya çıkan durumu tanımlamak amacıyla kullanılmıştır" deniliyor.

Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım daha önceden bianet'e dosyanın aslında Ağır Ceza Mahkemesi'ne yollanması gerektiğini belirtmiş ve şöyle demişti:

"Suç işkence suçu. Biz ısrarla ve inatla bunun işkence suçu olduğu ve sanıkların bu suç kapsamında yargılanması gerektiği görüşündeyiz. İşkence suçundan görevli olan mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir. Dosya şu an Asliye Ceza Mahkemesi'nde ama Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitmesi gerekir."

Ne olmuştu?

Fevziye Cengiz, 16 Temmuz 2011'de İzmir'de bir gece kulübünde eğlenirken kimliği yanında olmadığı için gözaltına alınmış ve götürüldüğü Karabağlar Polis Merkezi'nde polis şiddetine maruz kalmıştı.

Cengiz olayın ardından sabah savcılığa giderek polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve bunun üzerine polisler de Cengiz hakkında "O da bizi tartakladı" diyerek şikâyetçi olmuştu.

9 Aralık 2011 tarihinde olayın görüntüleri medyaya yansıyınca şiddet uygulayan sivil polisler Hakan Yörük ve Beyit Sezgin ile olayı izleyen Karabağlar Polis Karakolu memuru görevden uzaklaştırıldı.

Fevziye Cengiz'i darp eden polisler için beş yıl dokuz ay hapis cezası istemiyle  dava açılırken, Cengiz hakkında ise altı buçuk yıl hapis cezası isteniyor.

Ayrıca 2 Şubat'ta polisler hakkında açıla idari soruşturma tamamlanırken, söz konusu iki polis memuru için, ayda 30 TL'ye denk gelen, 12 ay kıdem tenzili cezası istenmiş ve karakol personeli için disiplin cezasına gerek olmadığı söylenmişti.

Kaynak: Bianet