20 Nisan 2012 Cuma

Peri Suyu'na sahip çıkanlar yılmayacak

Dersim'in Peri Vadisi'ne yapılmak istenen HES inşaatına karşı yürütülen mücadeleye yönelik saldırıya STHP tepki gösterdi, “Yılmayacağız ve sonuna kadar direneceğiz. Ne özel paramiliter güçlerle ne de jandarmanızla bunu başaramayacaksınız” diye belirtti.

Dersim Peri Vadisi'ndeki Limak şirketine ait HES inşaatına karşı mücadele devam ediyor. HES'e karşı mücadele edenleri günlerce ablukaya alan Limak şirketinin özel güvenlik güçlerine jandarma da destek verdi. 17 Nisan günü yaşam savunucuları ve köylülere yönelik müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapan Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu (STHP), “Limak şirketinin özel paramiliter güçlerini, ona destek olan jandarmayı ve savcılığı kınıyoruz” dedi.

Dersim Peri Vadisi'nde topraklara zorla sermaye adına el konulduğunu hatırlatan STHP açıklamasında, “Acele kamulaştırma yolu ile köylülerin rızası dahi alınmadan el konulan toprakların geri verilmesi için açılan davayı Danıştay haklı bulup yürütmeyi durdurmuştu. Köylülerin yürütmeyi durdurma kararına uyulup şirket faaliyetlerinin durdurulması için Karakoçan İlçesi Savcılığı'na yapılan suç duyurusu ve Danıştay kararının uygulanmasını isteyen halka, Karakoçan/Koçyiğitler Karakolu ile Nazimiye/Dalıbahçe karakollarından suç duyurusunda bulunan köylüler aranıp tehdit edilmişlerdir. Jandarmanın görev alanında ve kontrolünde Limak'ın özel paramiliter güvenlikçileri tarafından Peri Suyu köylülerine girişilen bu saldırıyı nefretle kınıyoruz” denildi.

AKP Hükümetinin her şeyi sermayenin çıkarı için düzenlediğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kendi yasalarını bile uygulamaktan kaçınıp, doğayı mahvederken yoksul köylüleri topraksız ve işsiz bırakıp zorla göç ettirmeye çalışıyor. Tüm bunları yaparken jandarmayı da şirketin hizmetine vermekten geri durmayan AKP Hükümeti halka ve doğaya olan düşmanlığını uygulamalarıyla göstermeye devam ediyor. Bizler cumhuriyet tarihi boyunca yok sayılmış, katliamlara uğramış Dersim halkının bu saldırılar karşısında boyun eğmeyeceğini biliyoruz.”

Yaşam alanlarının üç beş sermayedara kurban edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, “Yılmayacağız ve sonuna kadar direneceğiz. Ne özel paramiliter güçlerle ne de jandarmanızla bunu başaramayacaksınız” diye belirtti.

Kaynak: ETHA