20 Nisan 2012 Cuma

Bakan tacizden sorumlu değil

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, cinsel tacize uğrayan kamu çalışanı bir kadınla ilgili bakanlığın yetkisi olmadığını öne sürdü.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nde çalışan kadının cinsel taciz ve mobbinge uğramasıyla ilgili verdiği soru önergesi yanıtlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, N.K.'nın amirleri tarafından taciz edilmesi ve şikayetçi olduktan sonra isteği dışında Edirne'ye sürgün edilmesine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, bakanlığın sorumluluğu olmadığını iddia etti.

Bakan Şahin, söz konusu kadının Kültür Bakanlığı'na bağlı çalıştığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yetkilerinin olmadığını, ancak Kültür Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini ileri sürdü.

Çanakkale'de N.K. isimli kadın, kurul müdürü Tevhit Kekeç'in uzun süre cinsel tacizine maruz kalmış, N.K.'nın suç duyurusu üzerine dava açılmıştı. N.K., Tevhit Kekeç'in imzasının olduğu tebliğ belgesiyle zorla Edirne'ye tayin edilmiş, N.K.'nin tebliğ belgesini imzalamadan, odadan çıkmasına ve avukatını aramasına izin verilmemişti.

N.K., Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinden Abdullah Aksoy'a başvurmuştu.

'ŞİKAYETÇİ KADIN CEZALANDIRILIYOR'

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle, soru önergesi vermiş, şu soruları sormuştu:

-Cinsel tacize, mobbinge ve şiddete sessiz kalmadığı için sürgün edilen kadın emekçinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik Bakanlığınızca bir girişimde bulunulmuş mudur?

-Kadın emekçinin, bir de isteği dışında Edirne'ye görevlendirilmesi, onun daha fazla mağdur edilmesi değil midir?

-Şikayetçi kadının cezalandırılması bu tür eylemleri meşrulaştırmaz mı? Benzer şekilde tacize, mobbinge uğrayan kadınların, maruz kaldıkları baskılara ve tahakküme karşı çıkmaya, teşhir etmeye yönelik cesaretlerini kırmaz mı? Tersinden de bu tür fiillere tevessül eden erkek amirleri cesaretlendirmez mi?

-Hakkında şikayet olan erkek Bölge Müdürü görevi başında dururken, taciz şikayetinde bulunan kadın memurun il dışına sürgün edilmesi, "kamuya güvenin zayıflatılması"na neden olmuyor mu? Bu konuda bir işlem yapılmış mıdır?

Kaynak: ETHA