Kütahya'da geçen yıl siyanürlü atık su barajındaki setin çökmesi nedeniyle açılan davada, Eti Gümüş A.Ş'nin tesislerinde keşif yapılmasına karar verildi.
Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su barajındaki setin çökmesi nedeniyle açılan davaya Kütahya 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmaya tutuksuz sanık eski Eti Gümüş A.Ş. Üretim Müdürü Orkun Elgin ile çeşitli oda, baro, dernek ve sendikaların temsilcileri katıldı. Tutuksuz yargılanan Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç ise duruşmaya gelmedi.
Avukat Meral Top'un, Eti Gümüş A.Ş. tesisleri yakınındaki Dulkadir köyü tüzel kişiliği adına davaya katılma talebi reddedildi. Mehmet Turan ise çevre köylerden birinde yaşarken olaydan sonra köyünü terk etmek zorunda kaldığını belirterek katılma talebinde bulundu. Mahkeme, Turan'ın talebini kabul etti.
Mahkeme, kimya, inşaat ve çevre mühendislerinin katılımıyla tesislerde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Kütahya merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Gümüş köyü yakınında 7 Mayıs 2011'de Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde çökme meydana gelmişti. Siyanürlü suyun içme sularına karışması üzerine, tesislere yakın olan Dulkadiroğlu köyünde yaşayan 7 kişi zehirlenmiş, çok sayıda hayvan telef olmuştu. Dev Maden Sen ile KESK'e bağlı bazı sendikalar, TMMOB, İzmir Barosu ve çeşitli dernekler, işletmenin 2 yöneticisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Kaynak: ETHA