5 Nisan 2012 Perşembe

Doğa sermayeye peşkeş

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 3.Köprü Yerine Yaşam Platformu, Kent Hareketleri Bileşenleri, AKP’nin ‘acele kamulaştırma’ yoluyla Anadolu topraklarını yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çektiğini belirtti. Tüm acele kamulaştırmaların iptal edilmesini isteyen platformlar, aksi taktirde el konulan tüm taşınmaz ve alanlar için suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 3.Köprü Yerine Yaşam Platformu, Kent Hareketleri Bileşenleri yayınladıkları ortaklaşa açıklamada, son aylarda hemen her Bakanlar Kurulu toplantısında acele kamulaştırma yöntemiyle toplumun ortak kullanım alanlarının, kişilerin tarlaları, evleri, bahçelerinin şirketlere devredilmek üzere el konulduğuna dikkat çekti. HES, termik santral gibi enerji santralları yapılması için on binlerce dönüme el konulurken, kentlerde de aynı talanın afet yönetimi ve kentsel dönüşüm kılıfıyla devreye sokulduğunu ifade eden Platformlar, söz konusu alanların devlet tarafından yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekildiğini belirtti.

Bugün Hopa, Fındıklı, Uzun Göl, Yeşilırmak Vadisi, Munzur, Manavgat, Tortum, Kaz Dağları başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında madencilik, termik, rüzgar santral yapımı için, kentlerde sokağın sağlıklaştırılması, afeti önleme, kentsel dönüşüm 3. Köprü projeleriyle sermayeye yeni rant alanları yaratıldığını ifade eden Platformlar, AKP hükümetinin peşkeş için yasaları değiştirmek, kanun hükmünde kararnameler çıkarmak başta olmak üzere çok sayıda mevzuat değişikliğine gittiğini vurguladı.

Açıklamada, Danıştay’ın Dersim Peri Suyu vadisinde için verilen acele kamulaştırma kararını hukuksuz bulduğunu hatırlatan Platformlar, Peri Suyu başta olmak üzere Türkiye’nin tüm yörelerinde Bakanlar Kurulu ya da EPDK kararıyla el konulan taşınmazların gerçek sahiplerine iade edilmesini istedi. Bu kapsamda çıkarılmış kanunların iptal edilmesini de talep eden Platformlar, söz konusu talanın sürmesi durumunda Türkiye’nin her yerinde hukuk mücadelesi başlatacaklarını duyurdu.

Kaynak: Haberlink