5 Nisan 2012 Perşembe

Dersimliler: Tarih ve halkımız katillerimizi biliyor

Dersimliler 4 Mayıs'a kadar her Perşembe günleri yapacakları oturma eyleminin 3.'sünü gerekleştirdi. Mum yakıp ağıtlar söyleyen Dersimliler, eylemlerinin son haftasında CHP ve AKP'ye yürüyüşler düzenleyecek.


Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği, Seyit Rıza İnisiyatifi, Alibeyköy Dersimliler Derneği ve Pertekliler Derneği, dersim katliamının sorumlularının açığa çıkarılması, Dersim halkından özür dilenmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için başlattıkları Perşembe eylemlerinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı'nda mum yakıp ağıtlar söyleyen Dersimliler, katliamın emrinin verildiği 4 Mayıs'a kadar eylemlerine devam edecek. Son hafta, katliamın sorumlusu CHP'nin Beyoğlu ilçe örgütüne, bugün talepleri karşılamayan AKP'nin İstanbul il örgütüne yürüyüşler gerçekleştirecek.

Bugünkü eylemde Seyid Rıza'nın resimlerini taşıyan Dersimliler, “Dersim 36 soykırımdır”, “Katil devlet hesap verecek”, “Dersim'in hesabı sorulacak” şeklinde sloganlar attı.

Pertikliler Derneği Başkanı Nihat Öz, Dersim halkı olarak cellatlarıyla hesaplaşmak istediklerini söyleyerek, “Tarihin ve halkımızın bilincinde katillerin isimleri net olsa da bu cellatların yargılanması ve mahkum edilmesi en doğal hakkımızdır” dedi. Öz, Dersim halkının taleplerini; devletin özür dilemesi, arşivlerin herkese açılması, değiştirilen bütün yer isimlerinin iade edilmesi, zorla ailelerinden alınan çocukların listesinin açıklanması, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açılması, sürgünlerin topraklarının iade edilmesi, Dersim coğrafyasının barajlarla yok edilmesi politikasından vazgeçilmesi şeklinde sıraladı.

'BU ADALET Mİ?'

Nihat Öz, '38 katliamında mağdur olan Çemişgezekli Gülbenat ailesinin yaşadıkların anlattı. Eski adı 'Vaskovan' olan Akçapına köyünden Yusuf Günbenat, sürgünde yitirdiği anne ve babasından miras kalan topraklarını isteyince, Yozgat'a yerleşmesi 'önerildi'. Baba Mehmet Gülbenat katliamda Denizli'ye sürgüne gönderildiğinde arkasında 7 yaşında bir kızını bırakıyor, öç çocuğu da yoksulluktan ölüyor. Babası Mehmet Gülbenat'ın öldüğü 1983 yılına kadar sürdürdüğü hukuk mücadelesini devralan Yusuf Günbenat, “Devlet mallarımızın verilmesi konusunda karar alıyor ama bunu yerine getirmiyor. 78 yaşındayım ama devlet hala beni sürgüne göndermek istiyor. Bu adalet mi” diye soruyor.

CHP VE AKP'YE YÜRÜYÜŞ

Açıklamanın ardından Dersimliler 10 dakika oturma eylemi yaptı, mum yakarak ağıtlar söyledi. Dersimliler, son haftaki eylemlerinde, 4 Mayıs'tan bir gün öncesine denk gelen 3 Mayıs Perşembe günkü oturma eylemlerinin ardından, Dersim katliamının sorumlusu olan CHP'nin Beyoğlu ilçe örgütüne kadar yürüyüş gerçekleştireceklerini duyurdu. Dersimliler ayrıca, 5 Mayıs günü de saat 17.00'de Okmeydanı'ndaki Cemal Kamacı Spor Salonu önünde toplanarak, Dersim halkının taleplerine yanıt vermeyen AKP'nin İstanbul il örgütüne yürüyeceklerini açıkladı.

Kaynak: ETHA