5 Nisan 2012 Perşembe

12 Eylül davasında ikinci gün tamamlandı

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül davasında bugünkü duruşma tamamlandı. Duruşmaya yarın devam edilecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlayan ve bugün devam eden 12 Eylül davası, bugün de müdahil beyanlarıyla sona erdi.

Bugünkü duruşmada son olarak müvekkilleri adına söz alan Avukat Ömer Kavili, sanıkların suç işleme yolunda azimli ve kararlı olduklarını belirtti. Fatsa örneğini vererek, halkın kendi arasında örgütlenmenin yönetenleri korkuttuğunu söyleyen Avukat Kavili, Demirel'in, "Çorum'u bırak, Fatsa'ya bak" sözünü hatırlattı. DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'i öldürenlerin devlet tarafından korunduğu belli olmasına rağmen, davanın zaman aşımından düşürüldüğünü belirtti. Kavili, "Bu sanıklar tehlikeli suç kavramı çerçevesinde gerekiyorsa kafes içinde yada her türlü sağlık hizmeti sağlanarak, gerekirse yatakta getirilmelidir" dedi. Kavili, sanıkların tüm mal varlıklarına el konulmasını da talep etti.

Duruşmaya yarın saat 09.45'de devam edilecek.

Davanın 2. duruşmasından satır başları ve gelişmeler şöyle:

Hak-İş de müdahil oluyor

Hak-İş Konfederasyonu, 12 Eylül davasına müdahil olacaklarını açıkladı.

"Ben Darbeyle Hesabımı Gördüm"

Demirel, "Ben ihtilalle hesabımı gördüm" diyerek darbe davasına müdahil olmayacağını açıkladı, "Türkiye'de barışı tesis etmek istiyorsanız, bugün adil yargıyı sağlayın. 95 yaşındaki bir adama hesap sorarak sisteme muhalefet edilmez, zamanında sorsaydınız" dedi.

BERFO ANA: "Elin Ayağın Titremesin Evren, Buraya Gel!"

Oğlu Cemil işkenceyle öldürülen Berfo Kırbayır, 12 Eylül davasındaki konuşmasıyla herkesi ağlattı: "Kenan Evren sen hiç utanmadın mı benim oğlumu öldürürken!"; hakime de Evren'i duruşma salonuna getirmediği için tepki gösterdi.

Miroğlu: İddianamenin Genişletilmesi Gerekiyor

12 Eylül'den sonra hapse atılan politikacı ve yazar Orhan Miroğlu, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Toplumsal Bellek Platformu'ndan Dicle Anter bugün ikinci duruşması yapılan 12 Eylül davasıyla ilgili olarak bianet'e konuştu.

'TBMM ve hükümet müdahil olamaz'

Müdahil Mustafa Yalçıner, TBMM ve Hükümetin davaya müdahilliğinin söz konusu olamayacağını belirtti.

Hükümet avukatı eleştirilere tahammül edemedi

Hükümet adına davaya müdahil olan Avukat Sami Arslan, müdahillerin hükümeti eleştirmesine tepki gösterdi. Salondakiler, "Burada propaganda yapma" diye tepki gösterdi.

Tarihi Davada İkinci Gün

12 Eylül darbesi davasının ikinci duruşmasında da müdahillik taleplerinin alınmasına devam edildi; Ökkeş Şendiller'in konuşması salonda tepkiyle karşılandı.

'Darbeci sanıklar tutuklansın'

Müdahale talebinde bulunanlar, sanıkların tutuklanması talebini sık sık dile getiriyor.

Berfo Ana duruşma salonunda

12 Eylül davası için dünden bu yana Ankara'da bulunan Berfo Nine, mahkeme salonuna alkışlarla girdi. Duruşmaya müdahil olan Berfo Nine'nin de konuşma yapması bekleniyor.

Berfo Nine, Evren'e ceza istedi

Yıllardır oğlunu arayan Berfo Nine, yaşlı ve hasta haline rağmen duruşma salonuna geldi, darbecilerden hesap sordu, "Kenan Evren, sana bir ceza verilsin" dedi.

'Burada olsaydı Evren'in yüzüne tükürecektim'

Mahkemedeki müdahillik başvurusundan sonra adliye önünde açıklama yapan Berfo Ana, “Evren burada olsaydı yüzüne tükürecektim” dedi.

'30 yıl Cemil için 'firar etti' dediler'

Cemil Kırbayır'in ağabeyi Mikail Kırbayır, Evren ve tüm işkencecilerin cezalandırılmasını istedi.

'Evren ve Şahinkaya ile göz göze gelmek istiyorum'

Gözaltında öldürülen Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan, "Bu salonda Evren ve Şahinkaya ile göz göze gelmek istiyorum" dedi. Nimet Tanrıkulu, "gözaltında kadınlara yaşatılan tecavüzleri nasıl telafi edeceksiniz? diye sordu.

'Evren ve Şahinkaya ile göz göze gelmek istiyorum'

Gözaltında öldürülen Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan, "Bu salonda Evren ve Şahinkaya ile göz göze gelmek istiyorum" dedi. Nimet Tanrıkulu, "gözaltında kadınlara yaşatılan tecavüzleri nasıl telafi edeceksiniz? diye sordu.

Ülkücü müdahillere Haluk Kırcı hatırlatması

Avukat Kazım Genç, "darbecilerle işbirliği yaptınız" sözüne itiraz eden eden ülkücü müdahillere, Haluk Kırcı'nın darbenin ardından yaptığı, "Türk milliyetçileri olarak misyonumuzu tamamladık" sözünü hatırlattı.

* Bu haberdeki satır başları bianet ve ETHA'dan derlenmiştir.