18 Nisan 2012 Çarşamba

Ayvalık'ta Köpek Katliamı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, önceki gün sahipleri tarafından geceleri salık bırakılan doberman ve kurt cinsi köpeklerin çevredeki meralara gece girip koyun ve keçileri parçalamasına ait iddiaların ardından, bu sabah da adada köpek katliamı yapıldı.


Dünyaca ünlü turizm merkezi Cunda adıyla da anılan Alibey Adası ile ilçeye bağlı Mutluköy'de son bir hafta içinde sahiplerince geceleri serbest bırakılan kurt köpekleri toplam 16 koyun ve 8 keçiyi parçalayarak öldürdüğü belirtilmişti. Geçtiğimiz gün bir meradaki ağılda 9 koyun ile 3 keçinin boğazlarından ısırılarak parçalanmasının ardından, önceki günde yine Cunda Adası'nda Ali Kesebir'e ait meranın bulunduğu ağıla sabah saat 05.00 civarında girdikleri tahmin edilen köpeklerin 7 koyun ve 1 keçiyi, Ayvalık'a bağlı Mutluköy'de de 3 keçinin aynı şekilde açlıktan vahşileştikleri öne sürülen sokak köpekleri tarafından parçalanmalarının ardından, bu sabah da Cunda Adası'nda sahipli oldukları belirtilen bulunan 3 köpeğin fare zehiriyle zehirlendiği ve bu zehirlenmenin ardından köpeklerin damarlarının patladığı belirtildi.

Halen daha 8 köpeğin kayıp olduğunu belirten Ayvalık Hayvanseverler Derneği ise koyunların ardından sahipli köpeklerin katledilmesine adeta isyan etti. Ölen köpeklerin süt emzirdiği yavrularının olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Hilal Uslu, ölen köpekleri bir veterinere götürerek, bu hayvanların hangi sebeple öldüklerini tespit edilmesini sağladı. Köpeklerin fare zehiriyle zehirlendiğine ilişkin raporu alan Dernek Başkanı Hilal Uslu, yönetim kurulunu toplayarak, ölü köpekleri Cunda Adası'nın merkezi olan Taş Kahve'nin önünde yol üzerinde sergiledi.

Olay yerine gelen Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekiplerinin müdahale etmek istemesine sert tepki gösteren dernek başkanı Hilal Uslu, "Köpekler hayvansa, bu köpekler tarafından parçalandığı iddia edilen koyun ve keçiler hayvan değil mi? Siz hayvansever olarak koyunların haklarını da korumak zorunda değil misiniz?" şeklindeki sorulara ise, "Bu köpekler koyunlara saldıran cinsten değil. Cunda adasında yıllardır koyunlarının köpekler tarafından parçalandığını iddia edenler yıllardır köpekleri katlediyorlar. Bu ne ilk ne de son olacak" diye konuştu.

3 köpeğin ölü bulunmasının ardından sabah saatlerinden itibaren Cunda Adası'nda dağ, bayır ve tarlalarda kayıp olan 8 köpeğin ölüsünü ya da dirisini aradıklarını kaydeden Uslu, "Sahipli ya da sahipsiz köpeklere yönelik katliam yapılması insanlık dışı bir vahşettir. Bugün belediyeler bile 5199 sayılı kanun kapsamında köpek itlafı yapamazken, bugün burada koyunlarının köpekler tarafından parçalandığını iddia ederek, herkesin kafasına göre köpek katliamı yapması kabul edilebilir gibi değildir" dedi.

Yasal olmayan köpek katliamını Cunda Adası'ndan bazı vatandaşların yaptığını kaydeden Hilal Uslu, "Bu katliamı yapanlar çıksın ortaya ve 'bunu ben yaptım' desin. Desin ki; tüm Cunda Adası halkı zan altında kalmasın" diyerek, Balıkesir ve Türkiye'nin birçok ilinden hayvanseverleri yaşanılan olay karşısında Ayvalık'a davet ettiklerini ve önümüzdeki günlerde bu olayı protesto etmek için geniş kapsamlı bir yürüyüş ve protesto gösterisine hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.

Dernek Başkanı Hilal Uslu öncülüğünde; Gülnihal Balcı, Erol Balcı, İsmet Somay, Ali Haydar Somay ve Şölen Balcı Kılıç adlı Ayvalık Hayvanları Koruma Derneği Yöneticileri yaptıkları eylem sırasında bazı Cundalı vatandaşlarla sert bir şekilde tartışırken, olası arbedeyi polis ekipleri önledi. Eylemin ardından araçlarının bagajında Cunda Meydanına getirdikleri köpeklerin ölüsünü Ayvalık Belediyesi Zabıta Amirliği yetkililerine teslim eden hayvanseverler daha sonra kayıp olan 8 köpeğin ölüsünü ya da dirisini bulmak üzere ada genelinde kapsamlı bir arama çalışması yaptı.

İHA
Kaynak: Haberler.com