18 Nisan 2012 Çarşamba

Hes'çi LİMAK köylülere saldırdı

Peri Suyu üzerinde yapılması planlanan baraja karşı köylülerin verdiği mücadele sonucu Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen LİMAK şirketi, çalışmalarına devam etmeye çalıştı. Çalışma, köylüler tarafından engellendi.

Peri suyu üzerinde yapılmak istenen baraj inşaatının yürütücüsü LİMAK şirketi, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen köylülerin topraklarında çalışma yapmak istedi.

LİMAK şirketi, Peri Özgür Köylü Hareketi'nin Danıştay kararı doğrultusunda Karakoçan Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu ve kararın uygulanması talebine rağmen, dün iş makineleriyle köylülerin topraklarında çalışma yapmak istedi. Çalışmanın hukuksuz olduğunu söyleyen köylüler iş makinesini durdurarak şirket yetkilileriyle görüşme talebinde bulundu. Topraklarını işgal eden şirkete tepki gösteren köylüler, hukuksuzluğa son verilmesini istedi.

ÖZEL GÜVENLİK, JİTEM'İ ARATMAMAKTA

Aşağı Doluca köylüleri, LİMAK şirketinin özel güvenlik elemanlarının uygulamalarının JİTEM'i aratmadığını belirtiyor. Köylüler, "İş makinelerini durdurmamız üzerine, LİMAK şirketinin tuttuğu özel güvenlik elemanları ellerinde ağır silahlar ve kalkanlarla köyümüze girmeye çalıştı. Bölgede terör estiren özel güvenlik, tepki karşısında silah doğrultmaktan çekinmedi. Özel güvenlik elemanları, kendi görev sahasını aşarak adeta resmi kolluğun görevini üstleniyor, yol keserek kimlik kontrolü yapıyor, ortada bir suç varsa o da özel güvenliğin bu çalışmalarıdır" dedi.

'HUKUK YOKSULLARI DEĞİL, ŞİRKETLERİ KORUYOR'

Özel güvenliğin köye saldırma girişiminin köylülerce engellenmesi üzerine bölgeye sevk edilen Nazımiye Jandarma Komutanlığına ve Çevre Karakollara bağlı askerler köyü ablukaya aldı. Saldırıdan sonra demokratik kitle örgütleri, köylülerin direnişiyle dayanışmak için abluka altına alınmış köylülerle görüştü.

Nazımiye jandarması tarafından savcılık emriyle başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan köylüler yapılan işleme tepki gösterdiler. İfade alımında hazır bulunan Tunceli Barosu Avukatlarından Av. Uğur Yeşiltepe, "Ortada soruşturulması gereken bir durum varsa o da şirketin ve onun özel güvenlik biriminin hukuk tanımayan tutumudur" dedi.

İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan köylüler, yaşananların bir kez daha hukukun yoksulları değil, şirketleri koruduğunu söyleyerek topraklarına sahip çıkma mücadelesine devam edeceklerinin altını çizdi.

Kaynak: ETHA