20 Nisan 2012 Cuma

Tek tek aileler üzerinde baskı kuruluyor

Polis, muhalif kimlikli gençlerin ailelerini arayarak, baskı kurmaya çalışıyor. Ailesi polis tarafından telefonla aranan ve karakola çağrılan liseli genç Özgün Kahraman, “Ailem üzerinde tedirginlik yaratmak istiyorlar” dedi.

Newroz kutlamaları nedeniyle yaşanan gözaltı ve tutuklamaların yanı sıra, tek tek aileler üzerinde de baskı kuruluyor. Lise öğrencisi Özgün Kahraman'ın ailesi üzerinde kurulmak istenen baskı, İHD İstanbul'da yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Ekim Gençliği'nden İpek Bozkurt, Newroz gözaltıları ve tutuklamalarından sonra polis baskısının devam ettiğini söyledi. Bozkurt, polisin bir arkadaşlarının evine kadar giderek baskı kurmaya çalıştığını belirterek, baskı ve tacizlerin kendilerini yıldıramayacağını ifade etti.

Lise öğrencisi, Özgün Kahraman 10 nisan sabah saatlerinde insanların gözaltına alındığını öğrendim. Be evde gazete okurken, ailemi ev telefonundan aradılar. Başka bir ilçede oturan ablamı da aramışlar. 'Kardeşinin çevresindeki insanlar gözaltına alındı. Bu insanlar tehlikeli kişilerdir' şeklinde konuşmalar yaptılar. Ailem tedirginlik yaşamaya başladı. Bununla da yetinmediler, 'Artık telefonlarınız dinlenecek ve kayıt altına alınacak' dediler” dedi. Ailesi üstüne kurulmak istenen baskıyı anlatan Kahraman, ailesine bir sonraki hafta Salı günü emniyete gelmeleri için de çağrı yapıldığını söyledi. Kahraman, polisin baskılarına rağmen mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Newroz gerekçesiyle insanların gözaltına alınması ve tutuklanmasının 1 Mayıs öncesi toplumsal muhalefete yönelik gözdağı olduğunu söyleyen İHD Yönetim Kurulu üyesi Hulusi Zeybel, “Polisin son uygulamaları, gençlerle ailelerini karşı karşıya getirmeye yöneliktir. Son dönemde bu konuda çok sık şikayetler bize ulaşmaya başladı” dedi.

'POLİSİN YAPTIĞI HER ŞEY YASA DIŞI'

ÇHD üyesi Av. Gülbin Aydın, polisin birebir aileleri arayarak baskı kurmasının toplumdan gizlenmeye çalışıldığına, ailelerin birbirlerinden yalıtılarak yalnızlığa itildiğine dikkat çekti. Aydın, medyanın da polisin uygulamalarını özellikle gizlediğini belirtti. Aydın, “Polisin bu uygulaması, özellikle mücadeleye yeni başlamak isteyen gençleri beyinsizleştirme operasyonudur” şeklinde konuştu. Polisin uygulamasının hiçbir hukukla, kanunla anlatmanın mümkün olmadığını söyleyen Aydın, “En basiti bile, polisin 'telefonunuzu dinleriz' tehdidi yasa dışıdır. Telefon dinlemeye ancak mahkeme karar verebilir ama polis bunu tehdit konusu yapabiliyor” şeklinde konuştu. Aydın, “Bir kişi hakkında yakalama tebligatı çıkarabilirsiniz ama ailesini çağıramazsınız” dedi.

Kaynak: ETHA