3 Nisan 2012 Salı

Sincan Cezaevi süpermiş!

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Sincan Cezaevi'ndeki çocuklarla görüştüklerini belirterek, "Çocuklarla konuştuğumuzda buranın Pozantı'ya göre çok iyi bir yer olduğunu söylediler. Hatta bir çocuğumuz 'süper' diyerek duygusunu ifade etti" iddiasında bulundu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve beraberindeki komisyon üyeleri, Sincan Cezaevi'nde çocuk tutukluların kaldığı koğuşlarda incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından açıklama yapan komisyon başkanı Ayhan Sefer Üstün, AKP'nin yanı sıra MHP, BDP ve diğer siyasi partilerden oluşan ortak heyetin incelemede bulunduğunu belirterek, cezaevinin toplam kapasitesinin 324 olduğunu, şu anda 12-18 yaş arasında 214 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunduğunu söyledi.

Pozantı Cezaevi'nde yaşanan taciz ve kötü muamelenin ardından 192 çocuğun Sincan Cezaevi'ne nakledildiğini hatırlatan Üstün, çocuklardan 65'inin tahliye olduğunu, ikisinin eğitim kurumuna gönderildiğini, bu nedenle şu anda Sincan Cezaevi'nde Pozantı'dan gelen 119 çocuk bulunduğunu belirtti.

Üstün, "Heyet olarak tek tek bütün koğuşları gezdik. Ayrıca eğitim aldıkları dershaneleri de inceledik. Çocuklarla konuştuğumuzda buranın Pozantı'ya göre çok iyi bir yer olduğunu söylediler. Hatta bir çocuğumuz 'süper' diyerek duygusunu ifade etti" diye konuştu.

Çocukların ailelerinin uzakta olmasından dolayı görüşmede zorluk çektiklerini kaydeden Üstün, çocukların bunun dışında bir şikayeti olmadığını ileri sürdü.

Üstün, şunları söyledi: "Yani burası adeta cezaevinden ziyade bir eğitim kurumu gibi. Bu, bizi son derece memnun etti. Çocukların cezaevinden herhangi bir şikayeti yok. Cezaevi personelinin de son derece eğitimli olduğunu gördük. Koğuş sistemini değiştirmişler. 'Grup liderliği' diye bir sistem oturtmuşlar. Her koğuşun ortak yaşam alanı var. Burada grup lideri dedikleri, onlara bir ağabey gibi davranan, günlük pratik bilgiler veren, önderlik, liderlik eden bir memur görevlendirilmiş. Sürekli çocuklarla kalıyor. Çocuklarımız akşam yatmaya gittiğinde isterlerse tek odalı, içinde duşu, tuvaleti ve çalışma masası olan koğuşlara gidiyorlar. Çocuk isterse ortak mekana, isterse de kendi odasına çekilebiliyor. Spor salonu var. Çocuklar top oynuyorlardı, biz de gördük."

Komisyonun BDP'li üyesi Ertuğrul Kürkçü ise çocukların, Pozantı'dan ilk gelişleri sırasında yaşanan olumsuzlukların ortadan kalktığını söylediklerini ifade ederek, "Bir süreç vardı. Giderek iyileştiği söylendi. Fakat şimdi tam kapıdan çıkarken bana bir mesaj geldi. Siyasilerin yattığı cezaevinde, büyüklerin saldırı altında olduğu söyleniyor. Komisyonumuzun mümkünse bu konuyla ilgili bilgi almak için idareye başvurmasını istiyorum. Yani hiçbir gülümseme bu cezazevi sisteminde ne yazık ki sonsuza kadar sürmüyor. Çocuklar bizi birazcık ferahlatmışlardı" diye konuştu.

Kaynak: ETHA