19 Nisan 2012 Perşembe

"Pozantı Mağduru TT Tedavi Olamıyor, Tahliye Gerek"

Avukat Bek Pozantı mağduru çocuklardan TT'nin cezaevinde tedavi görememesi nedeniyle tahliyesi gerektiğini söylüyor; İHD, TİHV ve Tabip Odası da TT'nin tahliyesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.

"Cezaevi koşullarındaki hukuksuz uygulamalar nedeniyle travmaya uğrayan, ruh sağlığı örselenen bir kişiden bahsediyoruz. Tedavi olmasının cezaevi koşulları altında mümkün olmadığı herkes tarafından kabul edilebilecek bir durum."

Avukatı Tugay Bek Pozantı Cezaevi'ndeki müvekkili TT'nin tedavisinin cezaevi koşullarında mümkün olmadığını, tedavi için tahliye edilmesi gerektiğini söylüyor.

"TT'nin cezasının infazı her aşamada mümkün. Tutuklu yargılanmasını gerektirecek vahimlikte bir olay da yok. Benzer suçlardan tutuksuz yargılananların sayısı az değil.

"Ruh sağlığı gerekçesiyle yaptığımız tahliye talepleri teddedildi. Gelecek duruşmada bir kez daha hastane raporuyla birlikte tahliye talebinde bulunacağız."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Osman Kara da TT'nin tedavisinin cezaevi dışında yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'na yazılı olarak başvurduklarını söylüyor.

"Bağımsız heyetler tarafından incelenip tedavisinin üstlenilmesi gerektiğini talep ettik. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Adana Tabip Odası ve İHD olarak bu tedaviyi üstlendiğimizi belirttik. Henüz cevap gelmedi."

Tedavi koşulları yok

TT Pozantı Cezaevi'ndeki hak ihlallerini kamuoyu gündemine taşıdıktan kısa süre önce intihar girişiminde bulunduğu için sevkedildiğin hastanede adli bir mahkumun saldırısına uğradı.

Avukatının verdiği bilgiye göre, TT geçtiğimiz mart ayında darp edilince karşılık verdi. Olayda iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu.TT bu olaydan kısa süre sonra  tedavisi için bulunduğu ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden geldiğinin ikinci haftasında tekrar cezaevine döndü.

TT daha önce de intihar girişiminde bulunmuş, götürüldüğü hastanede iki gün kalıp cezaevine dönmüştü. Çünkü, avukatının aktardığına göre, bir er hastanedeki mahkum hastalara TT için "bu teröristtir bunu dövün" diye telkinde bulununca TT tedaviyi reddetmişti.

"Dava takip edecek durumda değil"

Avukat Bek TT'nin Pozantı Cezaevi'nde yaşananları medyayla paylaşınca bir çadırda yapılan etkinlikten dolayı gözaltına alındığını, olayda sorumluluğu olmadığı anlaşılınca sürecin tutuksuz sürdüğünü anlatıyor.

Ancak TT'nin cezaevine tekrar girmesi yine de bu gözaltı sırasında oldu. Hakkında daha önceden, 2011'deki bir gösteriye katılmaktan dolayı tutuklama kararı olduğunu gözaltında öğrendi TT.

"TT yakalama kararına binaen tutuklandı. Tabii hakkındaki yakalamadan haberdar değil. Ailesinin anlattığına göre Pozantı'dan sonra zaten sıkıntı yaşayan bir çocuk o, parklarda yatıyor bazen, eve gelmiyor... Haberdar olmaması sosyal uyum sorunuyla ilgili. Hakkındaki yargılamaları takip edecek durumda değil."

Kaynak: Bianet