5 Nisan 2012 Perşembe

'Öğrencime dokunma'

Öğretim elemanları, son bir yıldır öğrenciler üzerinde yoğunlaşan gözaltı, tutuklama ve yargılamaları protesto etti, "Sınıflarda öğrencilerimizle tam mevcutlu olarak bir arada olmak istiyoruz" dedi.


25 üniversiteden 150 öğretim elemanının katılımıyla, 'Öğrencime dokunma' kampanyası başlatıldı. Galatasaray Meydanı'nda yapılan açıklamada, öğrenciler üzerinde yoğunlaşan gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekilerek, "Öğrencime dokunma" denildi.

Protesto eyleminde, "Öğrencime dokunma" pankartı açılırken, "AKP elini öğrencimden çek", "Öğrencime dokunma" sloganları atıldı.

'BASKILAR YOĞUNLAŞIYOR'

Öğretim elemanları adına açıklamayı okuyan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım, özellikle son bir yıldır yoğunlaşan gözaltı, tutuklama ve yargılamalara dikkat çekerek, bu baskıların önemli bir kısmının üniversite öğrencileri üzerinde yoğunlaştığını ifade etti.

Kıvılcım, öğrencilerin 'terör' şemsiyesi altında tutuklandığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu kapsamda suç delili olarak gösterilenler arasında; evde bulunan ders notları, kitaplar, su faturaları gibi belgelerin yanı sıra, ifade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamına giren basın açıklaması yapmak, YÖK'ü protesto, anma etkinliklerine ya da toplantılara katılmak gibi faaliyetlerin veya saç kestirmek, şemsiye taşımak, puşi takmak, halay çekmek, konser bileti satmak gibi gündelik yaşam pratiklerinin de yer alması, bu tabloyu daha da vahim hale getiriyor".

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'

12 Eylül askeri darbesi ürünü Yüksek Öğretim Kurumu Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin, öğrencileri sindirmenin tamamlayıcı bir aygıtı olarak kullanıldığını ifade eden Kıvılcım, "Devletin kendileri için uygun gördüğü kalıplara karşı çıkan, protesto eden, farklı politik görüşleri benimseyen öğrencilerin, 'terör örgütü' şüphelisi haline getirilmeleri ve sonu gelmeyen yargılama süreçleri içerisinde kaybedilmeye çalışılmaları kabul edilemez" diye konuştu.

Kıvılcım, açıklamaya şöyle devam etti: "Biz öğretim elemanları olarak, artarak devam eden gözaltı ve tutukluluk uygulamaları ile öğrencilerimizin hedef haline getirilmesine, özgürlükleri ellerinden alınarak sindirilmelerine, üniversitelerden ve hayattan koparılmalarına karşı sessiz kalmayacağımızı beyan ediyor ve yetkililere sesleniyoruz: Sınıflarda öğrencilerimizle tam mevcutlu olarak bir arada olmak istiyoruz, öğrencilerimize dokunmayın".

Kaynak: ETHA