2 Nisan 2012 Pazartesi

NEWROZ 2012: 'Etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılsın'

Newroz Raporu'nu açıklayan İHD Genel Merkezi, olayların etkili bir şekilde soruşturulmasını ve kovuşturulmasını istedi.

İHD'nin Newroz Raporu'na göre, 16-22 Mart günlerinde bin 14 kişi gözaltına alındı, 206 kişi tutuklandı. 178 kişi yaralandı. 49 etkinlik yasaklandı, 43 etkinliğe müdahale edildi. Bir BDP üyesi ve bir polis yaşamını yitirdi. Müdahaleden milletvekilleri de etkilendi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, tablo karşısında Türkiye'nin "Kanun devleti" özelliğine bile sahip olamadığını belirtti, etkili soruşturma ve kovuşturmanın yapılmasını istedi. AKP Hükümeti'ne seslenen Türkdoğan, "Polis teşkilatı içindeki çeteleşmeye müdahale edin" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, 16-22 Mart 2012 tarihlerine ilişkin Newroz Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, İstanbul'da BDP yöneticisi Hacı Zengin, Şırnak'ta Ahmet Toprakoğlu adlı polis yaşamını yitirdi.

EN AZ 7 KİŞİYE GAZ BOMBASI İSABET ETTİ

Newroz kutlamalarına yönelik polis müdahalesi sırasında 178 kişi yaralandı. Yaralılar içerisinde başına gaz bombası isabet edenler de bulunuyor. Alamettin Okay (32), Muhammet Doğan (11), İbrahim Arpa (14), Nusret Kaplan, Zana Ardoğmuş, Osman Çelik, Abdullah Aspar gaz bombasının isabet etmesi sonucu yaralandı. İstanbul'da gerçekleşen ülkücü saldırıda ise 4 kişi bıçakla yaralandı.

Bin 14 kişi gözaltına alınırken, bunlardar 206'sı tutuklandı. 49 etkinlik yasaklandı, 43 etkinliğe de müdahale edildi.

İstanbul ve Mersin'de İHD gözlem heyetleri resmi ve sivil polisler tarafından tehdit edildi. Ayrıca İstanbul'da İHD heyetine gözyaşartıcı gaz sıkılarak saldırı gerçekleşti.

'TÜRKİYE KANUN DEVLETİ BİLE DEĞİL'

İHD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla raporu açıklayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 21 Mart dışında yapılan Newroz kutlamalarının yasaklandığını hatırlattı, "Yurttaşların toplantı ve gösteri hürriyetinin, bir bakanın iki dudağı arasında olduğunu gördük. Hukuk devleti demiyorum, Türkiye bir kanun devleti bile olamadı. Kendi kanunlarını dahi uygulayamadı" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın sık sık kullandığı "miletin iradesi" sözünü anımsatan Türkdoğan, BDP milletvekillerinin de saldırıların hedefi olduğunu belirtti. Türkdoğan, "BDP'li milletvekilleri milletin iradesi ile seçilmedi?" diye sordu.

'KÜRTLERE KARŞI DÜŞMANCA BİR TUTUM SERGİLENDİ'

Saldırılar için "vahim" diyen Türkdoğan, "Kürtlere karşı düşmanca bir tutum sergilendi. İç düşman algısının devam ettiğini gördük. 12 Eylül'ü hatırlatan bir uygulamadır iç düşman algısı" dedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, hak ihlallerinin etkili bir şekilde soruşturulması ve kovuşturulmasını istedi.

Yaşanan gerginliğin asıl nedeninin "yasaklama" kararı olduğunun altını çizen Türkdoğan, "Bu yaşananların bir sorumlusu olmalı. İçişleri Bakanlığı gereğini yapmalıdır. Bu ülke bu şekilde yönetilemez. İstifa da bir erdem olarak görülmelidir. Bizim halkımız bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyor" diye konuştu.

'GAZ KULLANIMINA SON VERİLSİN'

Öztürk Türkdoğan, polisin sık sık kullandığı gaz bombalarını, "kimyasal ajanlardan üretilmiş silahlar" olarak tanımladı, "Artık, sivillere karşı bu silahların kullanılmasına son verilmesi gerekir" dedi.

Polis teşkilatı içinde bir çete oluşumu olduğunu söyleyen İHD Genel Başkanı, "Hükümet, polis teşkilatına müdahale etmelidir. Polisin denetim altına alınması ve kovuşturulması gerekmektedir" diye konuştu.

Kaynak: ETHA