18 Nisan 2012 Çarşamba

İşkence gören tutuklu Tebiş için suç duyurusu

İHD Cezaevi Komisyonu, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden, Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi'ne sürgün edilen tutuklu Nusret Tebiş'e işkence yapanların yargılanmasını istedi.


İHD Cezaevi Komisyonu, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden, Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi'ne sürgün edilen tutuklu Nusret Tebiş'in uğradığı işkence ve hak ihlallerine ilişkin Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

İHD Cezaevi Komisyonu adına adliye önünde açıklama yapan Avukat Fazıl Ahmet Tamer, cezaevlerinde baskı ve tecritin giderek arttığına dikkat çekti. Tamer, "Mahpusların en temel insani ihtiyaçlarının karşılanmadığı, cezaevinde yaşamanın giderek bir işkenceye dönüştürüldüğü, her türlü keyfi ve hukuk dışı uygulamanın sistematik hale getirildiği, baskı ve tecritin arttırıldığı bir dönemdeyiz" dedi.

CEZAEVLERİNDE HAK İHLALLERİ VE İŞKENCELER ARTMAKTA

Cezaevlerinde hak ihlalleri ve işkencelerin arttığı bir dönemde sürgün edilen tutuklu Nusret Tebiş'in insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını belirten Tamer, şöyle konuştu:

"5 Nisan 2012 tarihinde Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi'nden, Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi'ne sürgün edilen tutuklu Nusret Tebiş, cezaevi kabulü sırasında, mevzuatın şart koştuğu makul ve ciddi emare olmamasına rağmen çırılçıplak aranmak istenmiştir. Nusret Tebiş, cezaevine girişte önce müdürün odasına alınmış ve burada kendisine hangi davadan olduğunu soran müdüre 'PKK davası'ndan olduğunu söylemesi üzerine cezaevi müdürü hakaretlerde bulunmuş, müdür odasının yanında bulunan odaya götürülerek çırılçıplak soyunması istenilmiştir. Nusret Tebiş'in karşı çıkması üzerine 10-15 infaz koruma memuru tekme, tokat ve yumruklarla saldırarak darp etmiştir. Darp sonucu Tebiş'in vücudunda yaralar ve ekimozlar meydana gelmiştir. Çıplak vaziyette tutulduğu sırada kadın infaz koruma memurunun merak edip bakması mahpusu, en çok etkileyen uygulama olmuştur. Darp sırasında Nusret Tebiş'in vücudundaki yara izlerini revirdeki doktor rapora geçirmemiştir. Darp sırasında mahpusun 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' sloganını atması üzerine 1 ay iletişimden men cezası verilmiştir."

CEZAEVİNDEKİ SALDIRILAR İLK DEĞİL

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde yaşanan saldırıların ilk olmadığını vurgulayan Tamer, "Cezaevine girişte yaşanan çırılçıplak soyundurma uygulaması, süngerli odalarda yapılan işkenceler, mahpusları kimsenin sesini duyamayacakları tecrit odalarına atma, akşam 17.00'den sonra yapılan avukat görüşlerine giderken ve gelirken çıplak arama dayatılması vb. insanlık dışı uygulamalar bu cezaevinde sürekli gündeme gelmektedir" diye konuştu.

İnsan hakları savunucuları olarak mahpuslarla dayanışma içinde olacaklarını belirten Avukat Fazıl Ahmet Tamer, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Açıklamanın ardından, İHD Cezaevi Komisyonu üyeleri Çağlayan Adliyesi'nde cezaevi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaynak: ETHA