19 Nisan 2012 Perşembe

Ermeni Soykırımı kurbanları 24 Nisan'da anılacak

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Ermeni Soykırımı'nın başlangıcı olarak kabul edilen 24 Nisan'da, o dönemde cezaevi olarak kullanılan Türk İslam Eserleri Müzesi önünde olacak. Eylemde, hem soykırım kurbanları hem de geçen yıl 24 Nisan'da öldürülen Sevag Şahin Balıkçı anılacak.

İHD İstanbul Şubesi, Ermeni soykırımının yıl dönümü nedeniyle 24 Nisan'da, o tarihte cezaevi olarak kullanılan Türk İslam Eserleri Müzesi önünde olacak. 24 Nisan 1915'te İttihat ve Terakki Hükümeti'nin emriyle gözaltına alınan Ermeni toplumunun siyaset, bilim, edebiyat, sanat ve diğer alanlardaki önde gelenleri, önce Türk İslam Eserleri Müzesi'nde tutulmuş, buradan sürgüne gönderilmişti.

24 Nisan'da gerçekleştireceği eyleme ilişkin bir açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tutuklamalar, Anadolu'nun dört bir yanında Ermeni nüfusunun binlerce yıllık köklerinden sökülüp atılmasıyla, açlık, sefalet, katliamlar sonucu yok edilmesiyle sonuçlanan soykırım sürecinin başlangıcıydı" dedi.

Geçen yıl 24 Nisan'da Batman'da zorunlu askerlik yapan Ermeni Sevag Şahin Balıkçı'nın kışlada vurularak öldürüldüğünü hatırlatan İHD, "Bu yıl, 24 Nisan 2012'de basın açıklamamızı yine aynı yerde yapacağız ve bu defa Ermeni soykırımı kurbanlarıyla birlikte Sevag'ı da anacağız" dedi.

İHD, eylemde, Adana Kozan'dan Soykırım sonucu kovularak Beyrut'a sürülen Kilikya Katolikosluğu ile Eçmiyadzin Tüm Ermeniler Katolikosluğu'na gönderecekleri mektupları okuyacak. Ardından Sirkeci Postanesi'ne giderek mektupları gönderecek. Daha sonra Sevag Şahin Balıkçı'nın Şişli Ermeni Mezarlığı'ndaki mezarını ziyaret edecek.

İHD, "Soykırımın tanınmasını gerçek demokrasinin ve adaletin gereği olduğuna inanan herkesi 24 Nisan 2012'de saat 13.00'te Türk İslam Eserleri Müzesi'nin önünde bir araya gelmeye davet ediyoruz" dedi.

Kaynak: ETHA