5 Nisan 2012 Perşembe

Çorlu katı atık tesisi istemiyor

Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformu, Çorlu Belediye Meydanı'nda eylem yaptı, Çorlu Deresi ve Ergene'de yaşanan kirliliğe dikkat çekti, Çorlu'ya kurulmak istenen Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi'ne karşı çıktı.


Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde eylem yapan halk, çevre kirliliğine dikkat çekti, 'Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi' adı verilen, 'Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı çıktı.

Çorlu Belediye Meydanı'nda bir araya gelen halk adına Tekirdağ Baro Temsilcisi Av. Umut Azgüler açıklama yaptı. Azgüler, "Çorlu ve Trakya halkı olarak, 30 yıldır Çorlu Deresi ve kangrenleşen Ergene kirliliği ile iç içe yaşıyoruz. Tüm canlılarla birlikte yaşam alanlarımız yaşanamaz hale getirildi. Kirlenen havamız, suyumuz ve toprağımız yavaş yavaş ölürken, biz canlıları da yavaş yavaş ölüme sürüklüyor" dedi.

Çorlu'da 'Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi' denilen, 'Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi' kurulmak istendiğini hatırlatan Azgüler, "Çorlu Belediyesi'nin reddettiği 'Karatepe Katı Atık Bertaraf Tesisi' ruhsatlarını, bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 644 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayanarak 17.02.2012 tarihinde onayladı. 24 Şubat'ta bakanlığın onayladığı planlar Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı. 13 Mart tarihinde Tekirdağ Barosu, Tekirdağ Tabip Odası, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, Eğitim-Sen Çorlu Temsilciliği, Mimarlar Odası Çorlu Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Çorlu Temsilciliği ve Çorlu Ergene İnisiyatifinin çağrıcılığında yaptığımız geniş katılımlı toplantıda, 'Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformunu' oluşturduk. 23 Mart 2012 tarihinde Çorlu ve Tekirdağ'dan 30 kurum temsilcisi ve çok sayıda bireyin katılımıyla bakanlık onayına Tekirdağ Valiliği nezdinde itiraz ettik. 150 civarında katılımcıyla Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformu olarak bir basın açıklaması yaptık, yaşam alanlarımızı savunmanın startını böylece vermiş olduk" diye konuştu.

Bakanlığa itirazla başlattıkları mücadeleyi, hukuki, yasal, demokratik ve meşru yollarla devam ettireceklerini söyleyen Azgüler şunları söyledi: "Bu konuda kararlıyız. Bu mücadele ile ilgili aldığımız ilk karar Çorlu ve Tekirdağ genelinde on binlerce imza toplayarak bu karara karşı çıkmak olacaktır. Süreç içinde farklı mücadele biçimlerini ve yollarını zamana yayarak deneyeceğiz. Çorlu halkı olarak tek yürek tek yumruk olup Ergene faciasından sonra yeni bir faciaya izin vermeyeceğiz. Bu konuda Çorlu halkının gereken duyarlılık ve destekle birlikte yaşam alanlarına sahip çıkacağından kuşkumuz yoktur."

Yüz kişinin katıldığı eyleme, ESP Çorlu İlçe Örgütü ve BDSP'de destek verdi.

Kaynak: ETHA