19 Nisan 2012 Perşembe

Dersimlilerin oturma eylemi 5. haftasında

Dersimliler bu hafta 5.'sini gerçekleştirdikleri oturma eyleminde, 95 kişinin kurşuna dizildiği Zini Gediği Katliamı'nı hatırlatarak, "Devlet Dersimlilerden resmi özür dilemelidir, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır" dedi.


Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği, Seyit Rıza İnisiyatifi, Alibeyköy Dersimliler Derneği ve Pertekliler Derneği, Dersim Soykırımını'na dikkat çekmek amacıyla başlattıkları oturma eyleminin 5.'sini bugün gerçekleştirdi.

Galatasaray'da bir araya gelen Dersimliler, bu hafta 95 kişinin kurşuna dizildiği Zine Gediği Katliamı'nı hatırlattı.

ZİNE GEDİĞİ'NDE NE OLMUŞTU?

6 Ağustos 1938 tarihinde Dersim-Erzincan sınırındaki Kılıçkaya, Mağaçur ve Çismikor gibi Alevi köylerinden toplanan 95 köylü, iki gün Kılıçkaya'da kurulan kampta tutuldular. Ardından Zini Gediği mevkiine götürülerek, burada kurşuna dizildiler. Sağ kalanlar ise Balıkesir ve Edirne'ye sürgün edildi.

Katliamdan sağ kurtulan Canpolat Yakar ile katliamda dedesini kaybeden Seyfi Kılıçkaya, 75 yıl sonra Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcı Mehmet Can Mıhçı, konuyla ilgili soruşturma başlatarak, önce jandarmaya yazı yazdı., Zini Gediği'nde toplu mezar olup olmadığının tespitini istedi. Sonra da jandarmaya, 73 yıl önce kendisi tarafından yapıldığı katliamı saptaması için süre verildi. Ardından da soruşturma 19 günde takipsizlikle sonuçlandı.

Dersim örgütleri adına açıklama yapan Ekrem Yeter, Zini Gediği Katliamı için, "Ne resmi kayıtlarda geçiyor, ne de tarih kitaplarında" dedi.

'TAZMİNATI KABUL ETMİYORUZ'

Dersim Soykırımı ile ilgili olarak gündeme getirilen tazminata dikkat çeken Yeter, "Hiçbir maddi değer Dersimlilerin yaşadığı acının ve vahşetin karşılığı olamaz. Katliamın bütün yönleriyle aydınlatılması ve hesabının verilmesi için taleplerimiz yerine getirilmediği sürece, tazminat teklif edilmesini de, böyle bir talepte bulunulmasını da kabul etmiyoruz. Bu durumun parçası olan herkes, tarihsel utancın da ortağı olacaktır" dedi.

'DEVLET RESMEN ÖZÜR DİLEMELİ'

Yeter, Dersimlilerin talepleri şu şekilde açıkladı:

"Devlet, Dersimlilerden resmen özür dilemelidir.
Devlet arşivlerinin tümü araştırmacılara açılmalıdır.
Başta Dersim olmak üzere değiştirilen tüm köy, ziyaret gibi isimler iade edilmelidir.
Dersim'de zorla alıkonulan ve ailesinden uzaklaştırılan çocuklarımızın listesi açıklanmalıdır.
Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır.
Dersim sürgünlerinin toprakları iade edilmelidir.
Dersim'de coğrafyamıza dönük olarak barajlarla yok etme politikalarına son verilmelidir.
Asimilasyon ve inkar politikalarına son verilmelidir."

Ekrem Yeter, 4 Mayıs'a kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, "Taleplerimiz kabul edilinceye kadar mücadelemizi daha da yükselterek sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyuna beyan ediyoruz" dedi.

Yarım saat oturma eylemi yapan Dersimliler, Dersim Soykırımı üzerine yakılmış türkülerle eyleme son verdi.

Kaynak: ETHA