3 Mart 2012 Cumartesi

Yetkili kurul GDO tespit etmiyor

GDO’ya Hayır Platformu, Biyogüvenlik Kurulu'nun GDO'lu ürünlerle ilgili incelemelerinde olumsuz karar çıkmamasına tepki gösterdi, Tarım Bakanlığı'nın GDO yönetmeliğinde yaptığı değişikliği eleştirdi.

GDO'ya Hayır Platformu yaptığı açıklama ile Danıştay yasağına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın antibiyotik geni içeren GDO'lu ürünlerin ithalatına izin veren düzenlemesine tepki gösterdi.

Türk Tabipleri Birliği'nin antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO'lu ürünlerin gerek insan sağlığında gerekse veteriner hekimlikte kullanılan antibiyotiklere karşı direnç oluşmasına neden olduğu, bu durumun rahatsızlanan insan ve hayvanın tedavi edilmesini imkansız hale getireceği gerekçesiyle Danıştay'a taşıdığı yönetmeliğin iptal edildiğini hatırlatılan Platform, Tarım Bakanlığı'nın yargı kararının 'etrafından dolaştığını' ifade etti.

Bakanlığın GDO yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, antibiyotik geni içeren ürünlerin insan ve hayvan sağlığına zararlı olup olmadığının Biyogüvenlik Kurulu kararına bırakıldığını işaret eden Platform, söz konusu kuruldan şimdiye kadar hiçbir olumsuz karar çıkmadığına dikkat çekti.

Platform, Bakanlıktan GDO yönetmeliğini Danıştay kararına uyumlu hale getirmesini isterken, Biyogüvenlik Kurulu ile onun altında çalışan bilimsel komitelerin bugüne kadar GDO'lu 3 soya çeşidi ile 13 mısır çeşidine yem amaçlı kullanılmak üzere izin verilmesine tepki gösterdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Danıştay'ın iptal kararı ardından geçtiğimiz hafta GDO yönetmeliğinde 'GDO ve ürünlerinin, insan ve hayvanların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere direnç genleri içermesi halinde, bu ürünlerdeki direnç genlerine yönelik bilimsel araştırma sonuçlarının insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliğe zararlı olmadığı Risk Değerlendirme Komitesi raporu ve Biyogüvenlik Kurulu Kararı ile tespit edilmedikçe bu ürünlerin ithal edilmesi ve piyasaya sürülmesi' şeklinde değişiklik yapmıştı.

Kaynak: ETHA