26 Mart 2012 Pazartesi

Fukushima'dan sonra ilk anlaşma Türkiye'yle

Dünyanın en büyük nükleer felaketlerinden biri olan Fukushima'dan sonra Japon hükümeti ilk nükleer anlaşmayı Türkiye ile yaptı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Japonya'nın, nükleer işbirliği konusunda geniş bir anlaşmaya vardığını bildirdi.

Açıklamayı duyuran Japon gazeteleri, anlaşmanın Fukushima nükleer faciadan sonra, Japonya'nın nükleer işbirliği konusunda yaptığı ilk önemli anlaşma olduğunu yazdı.

Toshiba şirketinin, Türkiye'de inşa edilecek bir nükleer santral projesi için teknoloji ihraç edeceğini yazan Japon gazeteleri, ülkelerin anlaşmanın içeriğini daha sonra sonuçlandıracağını bildirdi.

Anlaşmanın nükleer teknolojinin askeri kullanımı ve üçüncü ülkelere transferini düzenlediğini belirten bazı gazeteler, Japon hükümetinin Türkiye ile müzakereleri geçen yılın Ocak ayında başlattığını ancak müzakelerin Fukushima krizinden sonra askıya alındığını vurguladı.

AKP Hükümeti, toplumun geniş kesimlerinin tepkisine rağmen, Mersin ve Sinop'ta nükleer santral inşa etmeyi ve ilk santralin 2020'da faaliyete geçmesini planlıyor.

Kaynak: ETHA