Özgür Gündem okuru yüzlerce kişi gazete hakkında verilen 1 aylık kapatma kararına karşı yürüyerek, "Özgür Gündem susturulamaz" diye haykırdı. Gazetenin editörü Bayram Balcı, "Gazetenin kapatılması yeni katliamların habercisidir" dedi.
Özgür Gündem okuru yüzlerce kişi gazete hakkında verilen 1 aylık kapatma kararına karşı Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray'a "Sansürcü AKP hesap verecek", "Özgür basın susturulamaz", "Özgür Gündem susturulamaz" sloganlarıyla yürüdü.
Yürüyüşün ardından konuşma yapan gazetenin 20 yıllık çalışanı editör Bayram Balcı, "Özgür Gündem Gazetesi'ni 90'larda Tansu Çiller'in emriyle bombaladılar, susturamadılar. Kapatmalarla da susturamayacaklar. Türkiye'nin orta yerinden İstanbul'un en merkezi yerinden konuşuyorum: Başbakan, senin Seul'de aldığın karar Türkiye'de paçavradır. Seni gazeteci düşmanı ilan ediyorum.Yüreğin varsa, onurluysan, şerefin varsa Ape Musa'nın, Nazım Babaoğlu'nun katillerini ortaya çıkar. Yoksa onların katledilmesinden sen sorumlusun" dedi.
Özgür Gündem Gazetesi olmasaydı Roboski Katliamı ve Pozantı Cezaevi'nde yaşanan tecavüz ve işkence vahşetlerin basına yansıtılamayacağını sözlerine ekleyen Balcı, "Hiç kimse haber alma hakkının gasp edilmesine sessiz kalmamalıdır. Uyanık olunmalı, Özgür Gündem'in kapatılması yeni katliamların habercisidir" şeklinde konuştu.
'BU SANSÜRÜ BÜTÜN TÜRKİYE GÖRMELİ'
BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, "Özgür Gündem Gazetesi yargılama dahi yapılmadan kapatıldı. Gazetenin daha ne yazacağı bilinmeden kapatılması sansürdür ve bunu bütün Türkiye görmelidir" dedi. Basının özgür olmadığı bir ülkede hiç kimsenin özgür olmayacağını sözlerine ekleyen Kışanak, "Gazetenin kapatılmasına gerekçe olarak bizim Diyarbakır'da yaptığımız DTK toplantısında yapılan konuşmalar gösteriliyor. Toplantıda yaptığımız konuşmalar gazetenin manşetinde yer aldı ve 'örgüt propagandası' denilerek kapatılıyor. Özgür Gündem Gazetesi muhaliflerin sesi olan bir basındı ve bu susturulmaya çalışılıyor" dedi. Kışanak, basının susturulmaya çalışıldığı dönemlerde ölümlerin ve katliamların arttığına dikkat çekti.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Abay ise, 100 gazetecinin tutuklu olduğunu, bunlardan büyük çoğunluğun Kürt basınında çalışan gazeteciler olduğunu vurguladı. Abay, "Tutuklamalar yetmezmiş gibi bir de sansür uyguluyorlar, bu saldırı halklarımıza yöneliktir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: ETHA