30 Mart 2012 Cuma

Adalet Bakanı'nın 'kayıplar' için zamanı yok

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yıllardır adalet arayan kayıp yakınlarının görüşme talebini reddetti. Kayıp yakınları, 1995 yılından bu yana, 10 yıllık aranın dışında her Cumartesi Galatasaray'da eylem yapıyor.



Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Cumartesi Anneleri'nin kayıpların bulunması ve faillerinin yargılanması talebiyle yapmak istedikleri görüşme talebini kabul etmedi.

Kayıp yakınları, "gözaltında kayıplar" konusunda taleplerini Adalet Bakanı Ergin'e iletmek için 19 Mart 2012 tarihinde görüşme talep etti.

Bakan Ergin, İnsan Hakları Derneği aracılığıyla yazılı olarak iletilen bu talebi "işlerinin yoğunluğu" gerekçesiyle reddetti.

Randevu talebinde bulunan anneler arasında 32 yıldır oğlunu arayan 104 yaşındaki Berfo Kırbayır, 32 yıldır oğlunu arayan 81 yaşındaki Elmas Eren, 31 yıldır oğlunu arayan 80 yaşındaki Zeycan Yedigöl, 19 yıldır oğlunu arayan 85 yaşındaki Fatime Taşkaya, 17 yıldır oğlunun katillerini arayan Emine Ocak da bulunuyor.

Kayıp yakınları, Galatasaray Meydanı'ndaki 366. buluşmalarında, Bakan Ergin'e yazdıkları mektubu kamuoyu ile paylaşacak. Kayıp yakınları ve insan hakları sanuvucuları, yarın saat 12.00'da Galatasaray'da buluşacak.

365 HAFTADIR KAR KIŞ DEMEDEN OTURUYORLAR

Cumartesi Anneleri, 365 haftadır her Cumartesi Galatasaray'da buluşuyor ve kayıpların akıbetini ve faillerini istiyor. İlk eylem, Hasan Ocak'ın ailesi ve arkadaşlarıyla bir grup insan hakları savunucu ve kayıp yakını tarafından 27 Mayıs 1995 tarihinde yapıldı. Ellerinde kaybettiklerinin fotoğraflarını ve karanfiller taşıyan kayıp yakınları, Galatasaray'da bir süre sessiz oturma eylemi yaparak, "haftaya aynı saatte, aynı yerde" diyerek dağıldı.

Eylemleri her hafta büyüyen kayıp yakınları, pek çok kez polis saldırısına maruz kaldı, gözaltına alındı, tutuklandı, haklarında dava açıldı. 1999 yılında sonlandırılan eylemler, Ergenekon iddianamesinin gündeme gelmesi ile birlikte, 2010 yılının başlarında yeniden başladı.

Kaynak: ETHA