Boğaziçi Üniversitesi'nde bir panele katılan Roboki Katliamı tanığı Ferhat Encü, katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen sorumluların bulunamadığını belirterek, "Birkaç kişinin görevden alınmasıyla huzura kavuşmayacağız. Sorumlu bakanların istifasını istiyoruz" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Barış ve Adalet Haftası'nın ilk gününde "Hakikatler ve Yüzleşme" paneli düzenlendi.
Roboski Katliamı tanığı Ferhat Encü, panelde yaptığı konuşmada, "Federal Kürdistan'daki akrabalarımızla bir alışveriş içerisindeyiz" dedi, ailelerin sadece yaşam mücadelesi vermek için bu işi yaptığını belirtti.
Encü, katliam gününü şöyle anlattı: "F-16'lar gelip insanları bombalıyor. 1. bombardımanda 24 kişi ölüyor. Bu aralıklarla yaklaşık 40 dakika sürdü. İnsanlar oraya gittiğinde parçalanmış cesetlerle karşılaştılar."
Katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen sorumluların bulunamadığını söyleyen Encü, "Aylardır katillerin yargılanmamasından, ülkenin ne kadar demokrat olduğu belli oluyor. Bu işin peşini bırakmayacağız. Biz Roboskililer olarak birkaç kişinin görevden alınmasıyla huzura kavuşmayacağız. Sorumlu bakanların istifasını istiyoruz" diye konuştu.
'BU DEVLET ÖLDÜRDÜĞÜ VATANDAŞLARIN MEZARLARINI GÖSTERMİYOR'
İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa ise kayıplar gerçeğine dikkat çekti. 1995 yılında Hasan Ocak'ın ailesinin, gözaltında kayıplar konusunda kararlılık gösterdiğini belirten Av. Boğa, "İnsanları katledip sonra cesetlerini derelere attılar. Devlet bunları ortaya çıkarmamak adına sistematik bir çalışma içerisinde. Devleti sıkıştıracak bir baskı olmazsa devlet kayıpların mezarlarını ortaya çıkarmayacak. Türkiye 80 yıldır geçmişi karanlık bir ülkedir. Öldürdüğü vatandaşların mezarlarını göstermeyecek bir ülke. Gerilla cenazelerini bile ailelerine teslim etmiyorlar" diye konuştu.
'DEVLET KENDİSİNİ YARGILAMAZ'
"Roboski katliamının videolarını izlerken içim parçalandı" diyen yazar Ayşegül Devecioğlu, Roboski Katliamı'nın adil yargılanmasının pek mümkün olmadığını söyledi. Devecioğlu, iktidarın Roboski Katliamı konusunda kendi kendini yargılamayacağını belirtti.
Toplu mezar kazılarının bilimsel yöntemlerle yapılmamasını eleştiren Devecioğlu, "İnşaat çalışmaları yapar gibi kepçe ile kemiklere dalınıyor. Bunun prosedürleri var, başka yolları var" dedi.
'TARİHLERİMİZİ ORTAKLAŞTIRMAMIZ LAZIM'
Sözlerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin "Yüzleşme Labirenti" adlı sergisini beğendiğini söyleyerek başlayan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Nazan Üstündağ, katliamların sergisinin gözler önünde olduğunu belirtti.
Üstündağ, muhaliflerin onurlu bir barış için mücadele etmesi gerektiğine işaret etti, "Tarihlerimizi ortaklaştırdığımız takdirde başarılı oluruz" dedi.
Üstündağ, şunları söyledi: "Tatvan'ın dağlarında 15 gerilla ölmüş. Gerilla cenazelerini almaya giden ailelere engel oluyor askerler. Bu insanlar daha yeni Newroz'da saldırıya uğradı, Roboski'de katledildi. Bütün haksızlıklar gözler önünde. Gözlerini kapatıyorlar. Adalet yoksa barış da yok. Hepinizi bu mücadeleye çağırıyoruz."
Kaynak: ETHA