31 Mart 2012 Cumartesi

F oturmaları 12. haftasında

Hasta tutuklular için Kadıköy'de bir araya gelen insan hakları savunucuları, "Hapishanelerde yaşamak, tedavi olmak şans, insaf işi olmaktan çıkmalıdır" dedi.



İHD İstanbul Şubesi, F tipi hapishanelere karşı yaptığı F oturmalarının 12.'sini Kadıköy'de gerçekleştirdi.

Siyahlar giyinip oturarak F çizen İHD üyeleri, yere hasta tutukluların isimlerinin olduğu dövizler bıraktı.

İHD adına açıklama yapan Burhan Öztürk, hapishanelerin yasakların, olanaksızların en yoğun biçimde yaşandığı yerler olduğunu söyledi. Öztürk, "Hasta mahpusların durumu yaşanan baskıların misli ile fazla olması, eziyetin işkencenin katmerleşmesi anlamına geliyor" dedi.

Hasta tutukluların sağlığa ulaşmada bin bir türlü zorlukla karşılaştığını söyleyen Öztürk, sevklerin yapılmadığını, sevk olsa bile yetersiz muayene, mahpus koğuşunun bulunmaması, görevli jandarmanın güçlük çıkarması, kelepçeli muayene dayatılması gibi bir çok zorlukla karşılaştıklarını, bu nedenle muayene olmadan ya da gerekli bakımı görmeden hapishaneye geri gönderildiklerini söyledi.

Ağır kalp hastası Fatma Tonak ve hastalık nedeniyle bilincini yitiren Necmi Aksoy'un hala hapishanede tutulduğunu ifade eden Öztürk, "Hapishanelerde yaşamak, tedavi olmak şans, insaf işi olmaktan çıkmalıdır. Bunlar mahpusların temel haklarıdır" dedi. Burhan Öztürk, hasta tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Tecrit işkencesine son" sloganları ile sona erdi.

Kaynak: ETHA