31 Mart 2012 Cumartesi

Hamile köpeği döverek öldürdüler

Konya'da hamile bir sokak köpeği sopa ve hortumlarla dövülerek öldürüldü, aynı bölgede dövüldüğü belirlenen 5 yavru köpek ise barınağa götürüldü.


Konya'nın Meram ilçesi Havzan Mahallesi’nde çocuklar tarafından yavru köpeklerin sopa ve hortumlarla dövüldüğü, bir köpeğin de dövülerek öldürüldüğü ihbarı üzerine Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği yetkilileri bölgeye gitti.

Belirtilen alanda yapılan kontrollerde dövülerek öldürüldüğü iddia edilen köpeğin hamile, karnındaki yavruların da cansız olduğu belirlendi.

Gözyaşlarına hakim olamayan Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, kendisini telefonla arayan bir vatandaşın bir köpeğin dövülerek öldürüldüğünü, yavru köpeklerin de sopa ve hortumlarla dövüldüğünü ihbar ettiğini söyledi.

Olay yerine geldiklerinde öldürülen köpeğin hamile olduğunu fark ettiklerini ifade eden Sürmeli, şunları kaydetti:

"Köpeği ve karnındaki yavrularını tekmeleye tekmeleye öldürmüşler. Aynı bölgedeki yavru köpekler de dövülmüş. Onları barınağa götürüp götürmeme konusunda ikilem içinde kaldım. Yavruları götürsem ’anne gelip arayacak mı’ diye düşündük ama bırakamıyorum. Çünkü çocuklar gelip dövüyorlarmış. Mecburen barınağa alıp götürüyoruz. Çok üzücü bir olay. Öldürülen köpek çok sağlıklı bir köpekmiş, karnında yavruları vardı. Hatta bize karnındaki yavrular kımıldıyor gibi geldi. Hemen veterinere götürüp aldıracaktık fakat bir süre sonra kıpırtı olmadığını, yavruların da cansız olduğunu fark ettik. Döve döve yavruları da öldürmüşler. O tekmeleri, darbeleri yiyince anne de ölmüş."

Anne babalara merhamet ve sevgiyi öğretme çağrısında bulunan Sürmeli, bu olayda yaşananların bazı anne ve babaların çocuklarını iyi yetiştiremediğini gösterdiğini savundu.

Bu hayvanlara bu eziyeti yapanların ilerleyen yaşlarda her türlü suçu işleyebileceğini dile getiren Sürmeli, "Bu çocuklar hem ülkenin başına bela olur hem de anne ve babanın, ailenin başına bela olur. Sevgisiz ve merhametsiz yetişen bir çocuktan bir şey beklenmez. O nedenle anne-babalardan isteğimiz çocuklarına merhamet ve sevgi aşılasınlar" diye konuştu.

Köpeklerin dövüldüğüne şahit olduklarını iddia eden çocuklardan 11 yaşındaki Sude Kurban, tanımadıkları çocukların, köpekleri sopa ve hortumlarla dövdüklerini ileri sürdü.

Çocuklar gözyaşlarına boğuldu


Yavru köpeklerin bağırtılarına daha fazla dayanamayarak, çocukların üzerine doğru koştuklarını ifade eden Kurban, "Biz gelince köpekleri döven çocuklar kaçtı. Yavru köpekler, sürekli dövüldüğü için çok saldırgan, çok acı çekmişler. Biz gördüklerimizi büyüklerimize anlattık. Onlar da derneğe haber etmişler" dedi.

Ölü köpek, toprağa gömülmek üzere dernek aracına alındı. Köpeklerin dövüldüğünü ihbar eden küçük çocuklar da yavru köpekleri götürülmeden son kez kucaklarına alıp sevdi.

Küçük çocukların, "Bunlar daha kendilerini koruyamıyorlar, ne istediniz bu hayvanlardan" diyerek gözyaşı dökmesi duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Daha sonra yavru köpekler de barınağa götürüldü.

Sokak köpekleri hedef oldu

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, "Ankara’da köpeklerin saldırısı sonucu bir kişinin öldüğü" haberlerinin, köpek katliamı için fırsat kollayan belediyeleri harekete geçirebileceği uyarısında bulundu.

Sürmeli, "Ankara Eryaman’da bir kişinin sokak köpeklerinin saldırısına uğraması sonucu öldüğü" yönündeki haberleri internet siteleri ve gazetelerden üzüntüyle okuduklarını belirtti.

Her şeyden önce bir kişinin ölmesinin son derece üzüntü verici olduğunu, ölen kişiye Allah’tan rahmet dilediğini ifade eden Sürmeli, ancak haberdeki bazı unsurların kendilerini olaya şüpheyle bakmaya sevk ettiğini, ölüm nedeninin köpeklerin saldırısı mı yoksa kalp krizi gibi başka bir unsur mu olduğunun henüz kesin olarak bilinmediğini vurguladı.

Bu olayın haberleştirilme ve kamuoyuna yansıtılma biçiminde yanlışlıklar ve eksiklikler olduğunu savunan Ümit Sürmeli, "Her zaman horlanan, belediyelerin yeterince sahip çıkmadığı, taşlanan hatta kurşunlanan sokak köpekleri burada yine hedef haline getirildi" dedi.

Sürmeli, o bölgede önceden köpeklere eziyet edilmesi, köpeklerin korkarak savunmaya geçmeleri ya da kişinin aşırı şekilde köpeklerinden korkup paniklemesi gibi durumlar dışında sokak hayvanlarının durduk yere insana saldırmadığını söyledi.

"Katliam için fırsat olmasın"

"Bu haber, köpek katliamı için fırsat kollayan belediyeleri harekete geçirebilir" diyerek endişesini dile getiren Sürmeli, şunları kaydetti:

"İlgili kanun, sokak hayvanlarının korunması, kısırlaştırılması, karınlarının doyurulması ve bakımlarının yapılması sorumluluğunu belediyelere vermektedir. Pek çok belediye bu sorumluluktan maalesef kaçıyor ve kendi sorumluluğunu yerine getirmek şöyle dursun, bu köpeklerden bir şekilde kurtulmaya çalışıyor. Çok üzücü ancak yakın tarihlerde belediyelerin sokak hayvanı katliamlarına ya da katliam girişimlerine tanık olduk. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaşanan olayın da bu tür belediyelere hayvan katliamları için cesaret vermesinden endişe ediyoruz. Çünkü bir tinerci bir kişiyi bıçakladığında bölgedeki tüm tinerciler öldürülüyor mu? Onlar da can taşıyor, onların da tıpkı insanlar gibi bu dünyada bizimle birlikte yaşamaya hakları var."

Sürmeli, bu tür hayvan itlaflarına hevesli belediyelere, hayvan hakları kuruluşlarının asla müsaade etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Posta