26 Mart 2012 Pazartesi

'Hitler şampuanla köpürtülüyor'

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Birsen Kaya, faşist lider Hitler'in görüntüsünün bir şampuan reklamında kullanılmasına tepki gösterdi, "Hitler şampuanla köpürtülüyor" dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Birsen Kaya, faşist lider Hitler'in görüntüsünün bir şampuan reklamında kullanılmasına tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Kaya, "Hitler şampuanla köpürtülüyor" dedi.

"Reklamlardaki cinsiyetçilik biz kadınları korkutuyor" diyen Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Faşizm ekranlardan akıyor! Biomed diye bir şampuanın 'reklam yüzü' Hitler. 'Kadın elbisesi giymiyorsan' diyor, 'Kadın şampuanı da kullanma. Artık yüzde yüz erkek şampuanı Biomen var!' Bitiş cümlesi: 'Erkeksen Biomen kullanırsın.' Arkasından alkışlar geliyor. Hitler'in görüntüsüne ses monte edilmiş ve ağzından cinsiyetçi, homofobik Türkçe sözcükler dökülüyor."

'HİTLER DİRİLTİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Reklamın Lig Tv'de yayınlandığını hatırlatan Kaya, "Dünya halklarının lanetle andığı faşizmin simgesi Hitler, reklamcıların ellerinde meşruluk kazandırılarak yeniden canlandırılmak isteniyor. Kadınlar, ezilen cinsel kimlikler tarihsel bir hatırlatmayla aşağılanıyor. Erkek egemen sistem yeni rant alanı yaratmanın figürü olarak Hitleri diriltmeye çalışıyor" diye belirtti.

Kaya, kapitalizmin azami kar için ırkçılıkta ve kadın düşmanlığında hiçbir sınır tanımadığını belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kapitalizm azami kar için, rekabet için herşey mübahtır, aslolan para kazanmaktır felsefesiyle kepazelikte, ırkçılıkta, kadın düşmanlığında sınır tanımıyor.

Yahudi, komünist, antifaşist, Çingene, eşcinsel milyonlarca insanı yakarak katleden ve yaktıklarının cansız bedeninden 'sabun' yapan Hitler, 'şampuan' reklamına konu ediliyor! Erkeklik soykırımcı Hitler'le özdeşleştirilerek cins kırımının önü açılıyor. Yüreğimizi yakan kadın cinayetlerine benzin dökülüyor. 'Ari ırk' projesi uğruna eşcinselleri toplama kamplarında yakan Hitler'in zulmüne alkış tutuluyor.

Çoğunlukla erkeklerin izlediği 'Lig TV'de yayımlanan bu reklamda 'etekle' kadınlar Hitler alçağının ağzından aşağılanıyor. Hitler'in toplama kamplarında yakılan ve cansız bedenlerinden sabun yapılan milyonlar bir kez daha bu reklam eliyle yakılıyor. Alenen nefret suçu işleniyor. Biz kadınlar bu aşağılamayı sahiplerine iade ediyoruz.

Hitler faşistine övgü, kadınlara aşağılama, eşcinsellere nefret suçu içeren bu reklam insanlık suçlarını alkışlamaktadır.

Bu reklam derhal yayından kaldırılmalı, yapımcı firma ve yayımlayan Lig TV cezalandırılmalı."

Kaynak: ETHA