29 Mart 2012 Perşembe

Ankara'daki saldırı İstanbul'da bir kez daha protesto edildi

Ankara'da ve çeşitli illerde KESK üyelerine yapılan saldırılar, 4+4+4 kesintili eğitim yasasına karşı tepkiler sürüyor. Taksim'de binlerce kişi, protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.


Taksim'de binlerce kişi, KESK üyelerine yapılan polis saldırılarını ve 4+4+4 kesintili eğitim yasasını protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Tünel'den Taksim Meydanı'na yürüyen kitle, “Çocuk gelinlere, çocuk işçilere hayır” dedi.

İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu ve KESK'in çağrısıyla Tünel'den başlayan yürüyüşe ESP, ÖDP, SDP, EMEP, Sosyalist Parti'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve kuruluş destek verdi. İstanbul Barosu avukatlarının kitlesel katılımının dikkat çektiği eylemde hekimler, mühendisler, mimarlar, veterinerler, eczacılar yapılan saldırıları ve yasayı protesto etti. “Eğitimdeki 4+4+4 dayatmasına, piyasacı ve rantçı anlayışa karşı çıkıyoruz” pankartının açıldığı eylemde “4+4+4=0”, “Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz”, “Sorunlu eğitime hayır”, “Çocuk gelinlere, çocuk işçilere hayır” dövizleri taşındı. Kitle sık sık, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “Her yer Kızılay, her yer direniş”, “Emekçiler yürüyor, mücadele büyüyor” şeklinde sloganlar attı.

'ZAFER BİZİM OLACAK'

İstiklal Caddesi boyunca yapılan yürüyüşün ardından Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, “Yarınlarımızı, geleceğimizi karartmalarına izin vermeyeceğiz. Çocuk gelin, çocuk işçi demek olan bu uygulamaya karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çerkezoğlu da, “Bu yasaları çıkaranları, bu saldırıları yapanları; emekçilere saldıran, öğrencileri gazetecileri hapse attıran, Uludere'de kendi halkına bomba yağdıranlardan biliyoruz. Asla teslim olmayacağız” dedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Arzu Erdoğan da, “Eylemlerimizin amacı, gerici, faşist, ırkçı uygulamalara karşı durmak içindi. AKP eğitimde değil, her alanda dayatmalarda bulunmaya, sindirmeye çalışıyor. İki gündür sokaklardayız ve mücadeleye devam edeceğiz. Zafer bizim olacak” şeklinde konuştu.

'RANT VE KAOSTAN OLUŞAN SORUNLU EĞİTİM'

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, hükümetin oldu bittiyle yasayı meclise sevk etmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Söz konusu yasanın bilimsel ve pedagojik verilerden uzak bir şekilde hazırlandığını söyleyen Kocasakal, yasadan özellikle kız çocukların zarar göreceğine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı'nın geçmişteki açıklamalarıyla niyetlerinin belli olduğunu belirten Kocasakal, söz konusu yasayla ilgili olarak, “Buradaki amaç, niyet okumaya gerek olmayacak kadar açıktır. 'Zorunlu eğitim' adı altında siyaset, rant ve kaostan oluşan bir 'sorunlu eğitim' getirilmektedir. Hukuk ve basından sonra, bu proje, toplumu belli amaçlarla dönüştürme hamlesinin son ve en önemli adımıdır” dedi.

Kocasakal, “Siyasi iktidarı, bu inatlaşma, ısrar ve dayatmadan vazgeçmeye, demokratik tepkilere saygılı olmaya, bilimin ve uzmanların sesine kulak vermeye, tüm toplumu duyarlı olmaya ve demokratik meşru haklarını kullanmaya davet ediyoruz” diye seslendi.

Kaynak: ETHA