29 Mart 2012 Perşembe

Ankara'daki saldırıya İstanbul'dan tepki

İstanbul'da AKP'ye yürüyen KESK üyeleri, 4+4+4 eğitim düzenlemesi ve iki gündür Ankara'da arkadaşlarına yönelik saldırıları protesto etti. Şişli'de uzun süre eylem yapan yüzlerce emekçi memur, "Yılmak yok mücadeleye devam" dedi.


KESK İstanbul Şubeler Platformu, 4+4+4 eğitim düzenlemesine karşı yapılan eylemlere polisin müdahalesi ve engellemelerini Şişli'de AKP'ye yaptığı yürüyüş ile protesto etti.

Şişli'deki Cevahir AVM önünde bir araya gelen KESK'liler, saat 12.00'da yapmayı planladığı yürüyüşü, Ankara'daki arkadaşlarının yürüyüşünün engellenmesi nedeniyle başlatmadı. Eylemin, Ankara ile eşgüdümlü olarak yapılacağı duyuruldu.

Eyleme DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, TTB Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Tekstil Sen Genel Başkanı Engin Gül ile Emekli Sen, Dev Sağlık-İş, Halkların Demokratik Kongresi, ESP, BDSP, Tüm-İGD'nin de aralarında olduğu kişi ve kurumlar destek verdi.

İki saati aşkın süre burada eylem yapan KESK'liler, "Yaşasın bilimsel anadilde eğitim", "Gerici ırkçı eğitime hayır" sloganları ile 4+4+4 eğitim düzenlemesini protesto etti. Yapılan konuşmalarda AKP'nin iki gündür sıkıyönetimi aratmayan uygulamaları hayata geçirdiği belirtildi. Emekçiler, AKP'ye olan tepkilerini "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hükümet yasanı al başına çal", "AKP halka hesap verecek", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla dile getirdi.

'AKP FAŞİZMİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ'

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Ankara'da ve diğer illerde direnen emekçileri selamladı. Newroz kutlamaları ve KESK'in eylemlerine yönelik polis müdahalesini eleştiren Küçükosmanoğlu, "AKP faşizmine karşı birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

TTB Merkez Konsey üyesi Demirdizen ise AKP'nin ustalık dönemi uygulamalarına dikkat çekti, rant projeleri, Newroz kutlamaları ve KESK eylemlerine saldırılar, hukuksuz tutuklamalar ve sendikal özgürlükleri engelleyen yasaları hatırlattı.

EMEP Genel Başkanı Gürkan ile Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol'un konuşmalarının ardından, Ankara'da yürüyüşün başladığı haberi gelmesi üzerine AKP Şişli İlçe Başkanlığı'na doğru yürüyüşe geçildi.

Yolu trafiğe kapatarak yürüyen çoğunluğu eğitim emekçisi yüzlerce kişi, sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla AKP'yi protesto etti. AKP önüne gelindiğinde bir süre yolun her iki şeridinde de trafik kilitlendi.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SUÇ İŞLİYOR'

AKP önünde açıklama yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Arzu Erdoğan, AKP'nin hukuk dışı bir şekilde Ankara'daki eylemi yasakladığını, en temel hakların kullanımını dahi engellediğini söyledi. KESK'lilerin illerden çıkışını engelleyen İçişleri Bakanlığı genelgesi ile polis müdahalelerine tepki gösteren Erdoğan, şöyle devam etti: "Yaşanan bu gelişmeler, gerek çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren 4+4+4 kademeli eğitim düzenlemesi, gerekse sendikal alana yönelik önemli değişiklikler içeren düzenlemelerle ilgili bugüne kadar yaptığımız itirazların gücünü ve haklılığını göstermektedir. AKP'nin telaşı ve korkusunun nedeni, haklı mücadelemizin gücünden gelmektedir."

İçişleri Bakanlığı'nın açıkça suç işlediğini kaydeden Erdoğan, Başbakan Erdoğan'ın "durmak yok yola devam" sözüne atfen, "Yılmak yok mücadeleye devam" dedi. Erdoğan, ekledi: "Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinden kaygı duyan herkesi, AKP'nin giderek artan zulmü karşısında omuz omuza olmaya, sesimize ses katmaya çağırıyoruz."

Açıklama sırasında Ankara'daki KESK'lilere polisin müdahale ettiği, bir kişinin yaralandığı haberi geldi. Açıklama bittikten sonra KESK yöneticileri eylemin sona erdiğini duyurdu. Bazı emekçiler ise Ankara'daki saldırıyı protesto etmek için eylemin devam etmesi gerektiğini belirterek, bir süre oturma eylemi yaptı. Emekçiler daha sonra sloganlarla dağıldı.

Kaynak: ETHA