26 Mart 2012 Pazartesi

Avdan Kurtuldular, Doğaya Salındılar

Çanakkale'de, bazı avcılar tarafından kanatları kesilerek ördek avında kullanıldığı sırada ekiplerce bulunan ve bakımları yapılan 70 mühre (ses ya da görüntüsünden faydalanılarak av ve yaban hayvanlarını çağırmada kullanılan canlı, yabani ya da evcil hayvan), doğal ortama salındı.

Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdür Vekili İsrafil Erdoğan, Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte ile av koruma ekipleri, merkeze bağlı Kumkale beldesine gelerek ördekleri sulak alana bıraktı.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, av koruma ekiplerinin bir süre önce yaptıkları arazi kontrolleri sırasında belirli bölgelerden canlı mühre olarak kullanılan ve "yeşil baş" olarak adlandırılan ördekleri ele geçirdiğini söyledi.

Ördeklerin kanatlarının kaçmaları ya da uçmalarını önlemek için avcılar tarafından kesildiğini ifade eden Erdoğan, "Bu hayvanlar ayaklarından bağlanarak suyun üzerine bırakılıyor. Ördek, suyun üzerinde çırpınırken, yukarıdan geçen başka ördekleri de aşağıya çekiyor, avcılar da bunları vuruyor. Doğal ortama bıraktığımız ördekler canlı mühre olarak kullanılanlar" dedi.

Erdoğan, kara avcılığında canlı mühre kullanmanın yasak olduğunu belirterek,

"Av sırasında böyle ördek kullananlar hakkında para cezası uygulanıyor. Bugün doğaya bıraktığımız hayvanlar, sahibi olmayanlar. Bunların kanatları yolundu, beslendi ve bakımları yapıldı. Kanatları yeniden çıkıp, uçacak hale gelinceye kadar av koruma ekiplerimizce ilgilenildi. Uçabilecek duruma geldiklerinden daha fazla kapalı ortamda tutmak istemedik. Üreme zamanları geldi. Doğal ortamlarında eşleşsinler diye korunaklı olduğunu düşündüğümüz bu bölgeye saldık" diye konuştu.

AA
Kaynak: Haberler.com