30 Mart 2012 Cuma

Dersimliler 2. kez Galatasaray'daydı

Dersimliler 4 Mayıs'a kadar her Perşembe günleri yapacakları oturma eyleminin 2.'sini gerekleştirdi. Özür bekleyen ve Seyit Rıza'nın mezar yerinin açıklanmasını isteyen Dersimliler, mumlar yakıp ağıtlar söyledi.


Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği ve Seyit Rıza İnisiyatifi, taleplerinin kabul edilmesi için 4 Mayıs'a kadar her Perşembe akşam 20.00'da Galatasaray'da oturma eylemi yaparak mum yakacak. Dersimliler, bugün 2. eylemlerini gerçekleştirdi. Açıklamaya, Alibeyköy Dersimliler Derneği, Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği, Pertekliler Derneği ve Seyit Rıza İnsiyatifi katıldı.

Dersimliler, "(Canê maê Ke bê goni bê keten şiyê Tariê mare ra u roştiê) Toprağa düşen kefensizlerimiz, toprağı aydınlatan ışığımızdır" yazılı pankart ile Seyit Rıza'nın posterini taşıdı.

Basın açıklamsını Seyit Rıza İnsiyatifi sözcüsü Gülhan Şoroğlu okudu. Şoroğlu, şöyle dedi: "Dersim katliamı ülke gündemine girerek daha fazla tartışılıyor. Dersim halkının ve kurumların ısrarla ifade ettiği ve takipçisi olduğu gerçekler bugün üstü örtülemez bir hal aldı. On binlerce insanın katledildiği, sürgün edildiği, asimilasyondan geçirildiği Dersim 37-38 gerçeği, bu ülkenin tarihinde yaşanmış onlarca utanç verici olaydan sadece biridir. Egemenlerin tek dil, din, ırk anlayışının sonucu olarak açığa çıkan katliam, gizlenemediği için bugün farklı politikalarla gerçekliğinden uzaklaşmaya çalışılıyor."

Şoroğlu, "Yaşananlar ile ilgili ortaya çıkan belgelerde katliamın vahşeti kısmen ortaya konulsa da, bu ülkede katliamcılığın bir devlet politikası ve geleneği olduğu yok sayılıyor. Bu sayede hem devlet aklanıyor hem de geleneğin bugünkü sürdürücüleri gizlenmiş oluyor. Dersim katliamı için 'literatürde varsa özür dileyebiliriz' ile, Uludere katliamı için 'TSK'ya teşekkürler' ve Sivas katliam davasındaki zamanaşımına 'devletimize, milletimize hayırlı olsun' söylemleri arasındaki çelişki böyle şifreleniyor" diye konuştu.

Türkiye'nin demokratikleşmesi için yüzleşme ve hesaplaşmanın zorunlu olduğunu söyleyen Şoroğlu, "Dersimlilerden dilenecek resmi özür ile beraber devletin kozmik odalarına saklanmış olan tüm belgeler gizlenmeden, saklanmadan araştırmacılara açılmalıdır. Bugünkü basında yer alan ve 'yeni açılımın işareti' olarak gösterilen belgeler, zaten Dersimlilerin bildiği özenle seçilmiş ve tasnif edilmiş belgelerdir" dedi. Şoroğlu, köy isimlerinin geri verilmesini de istedi.

Şoroğlu ayrıca, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerinin açıklanmasını, Dersim sürgünlerinin topraklarının iade edilmesini talep etti.

Açıklamadan sonra mumlar yakan Dersimliler, bir süre sloganlarla oturma eylemi yaptı. Zazaca ağıtların yakıldığı eyleme, Dersimli sanatçılar Soner Soyer ve Mehmet Ekici de destek verdi.

Kaynak: ETHA