29 Mart 2012 Perşembe

Emekçinin Ankara'dan mesajı: AKP'ye teslim olmayacağız

AKP Hükümeti'nin baskı ve engeline karşı Ankara'da buluşan emekçi memurlar ve dostları, polis saldırısına saatlerce direndi, "AKP'ye teslim olmayacağız" dedi.


AKP Hükümeti'nin baskı ve engellemelerine karşı Ankara'da buluşan kamu emekçileri, bugün polis saldırısına da saatlerce direndi. Emekçiler, yoğun gaz bombası ve tazyikli suyla yapılan saldırıya rağmen "AKP faşizmine teslim olmayacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla eylemlerini sürdürdü, polisle çatıştı. Çok sayıda emekçiyi yaralayan polis, kent meydanında bekleyen, alışveriş merkezinde dolaşan vatandaşlara da saldırdı.

AKP'nin eğitimi kesintili hale getiren 4+4+4 yasa tasarısı ile yeni sendikal yasaklar getiren 4688 sayılı yasaya karşı dün Ankara'ya ulaşan emekçi memurlar, 32 saat boyunca GMK bulvarında oturma eylemi yaparak, Kızılay'ı kilitledi.

HER YER KIZILAY

Kentlerdeki çıkış engelini aşarak, Ankara'ya ulaşan emekçi memurlar, kent girişindeki gaz bombalı saldırıların da üstesinden gelerek GMK Bulvarı'ndaki eyleme katıldı. Dün, GMK Bulvarı, Hipodrom, Mithatpaşa Köprüsü'nün altı ve İç Kale Oteli önünde yapılan eylemler, dün akşam saatlerinde tek bir noktada, GMK Bulvarı'nda toplandı.

Ankara polisinin sürekli "dağıtacağız" uyarısına rağmen emekçiler eylemlerini sürdürdü, geceyi de GMK Bulvarı'nda geçirdi. Karla karışık yağmur altında geceyi geçiren KESK üyelerine, ESP, SDP, TKP, Halkevleri, Kaldıraç, DHF'nin de aralarında olduğu kurumlar destek verdi. Emekçiler, gece boyunca ateş yakıp, halaylar çekti, sloganlar attı, marşlar söyledi.


POLİSİN SENARYOSU TUTMADI

Sabahı sloganlarla ve marşlarla karşılayan emekçilere, ilk polis uyarısı saat 10.00 sıralarında geldi. Polis, emekçilere saat 11.00'e kadar süre tanıdı, "elinde taş olan ve polise saldırmaya hazırlananlar var" diyerek KESK üyeleri ile siyasi parti üyelerini karşı karşıya getirmeye çalıştı.

Polisin saldırı tehditlerine "Yılgınlık yok, direniş var" sloganlarıyla, polisin "provokatörlür var" senaryosuna ise "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarıyla karşılık verdi.

'MECLİSE YÜRÜMEK HAKKIMIZDIR'

Saat 12.30'a kadar eylemini sürdüren kitle adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, seslerini milletvekillerine duyurmak için Meclis'e yürüyeceklerini söyledi, polisin barikatı kaldırmasını istedi. Özgen, Meclis'e yürümenin demokratik hakları olduğunu ve bu haklarını kullanmak istediklerini belirtti.

Kitle eylemini sürdürürken, İçişleri Bakanlığı ve polis ile KESK yöneticileri arasında görüşmeler sürekli devam etti.

ADIM ADIM BARİKATA

Polis, son olarak saat 15.00'da müdahale edeceğini duyurdu. Ancak Meclis'e yürümekte kararlı olan emekçiler, tehditlere rağmen adım adım polis barikatına yaklaştı. Uzunca bir süre eylemi, polis, panzer ve tomalarla burun buruna sürdürdü.

Saat 15.05 sıralarında polis saldırısı başladı. Önce yoğun bir biçimde tazyikli su sıkıldı. Emekçiler, pankartlarla suya karşı direndi. Polis tazyikli suyun ardından yoğun biçimde gaz bombaları attı. Polis panzerleri, görüntü almak için köprünün üzerine çıkan gazetecileri de hedef aldı, tazyikli su sıktı.



Polisin saldırısı nedeniyle Eğitim-Sen üyesi bir emekçi sara nöbeti geçirdi, bir kişinin el parmakları kırıldı, çok sayıda kişiye gaz bombası fişeği isabet etti, bir kadın tazyikli su nedeniyle yere düşerek başını kaldırıma çarptı ve çok sayıda kişi gaz bombası nedeniyle yaralandı. BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'e de polis panzerinden su sıkıldı.

Polis, apartmanlara, alışveriş merkezlerine sığınanlara da gaz sıktı. Eylemle ilgisi olmayan vatandaşlar da polisin hedefindeydi.

KİTLE SAATLERCE DİRENDİ

Polisin yoğun saldırısına rağmen emekçiler, iki saate yakın direndi. GMK Bulvarı'ndan Tandoğan'a kadar olan güzergahta çatışmalar sürdü. Kitle, polis saldırısına "AKP faşizmine teslim olmayacağız" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla karşılık verdi. Cadde boyunca çevredeki halk, eylemcilere alkışlarla destek verdi, bazı esnaflar yaralı eylemcilere kapılarını açtı. Halk polisin saldırısına sürekli tepki gösterdi.

Tandoğan'a polisle çatışarak çekilen kitle, burada açıklama yaptı. Açıklamının ardından yeniden saldırı yaşanınca başlayan çatışmalar Hipodrom alanına kadar sürdü.

SAKARYA'DA DA SALDIRI

Sakarya Meydanı'nda ise başka bir grup toplandı. Polis, burada başlayan oturma eylemine müdahale etti.

Sadece eylemcilerin değil, meydandan geçen diğer vatandaşların da beklemesine izin verilmedi. Polis, kalkanlarla vatandaşları itekleyerek meydandan dışarıya çıkardı, bu sırada da gaz bombası kullanıldı.

Saat 17.00 sıralarında meydana gelen KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de açıklama yapmasına izin vermek istemedi. Ancak Özgen, polis ablukası altında bekleyen bir grup KESK üyesine açıklama yaptı. AKP Hükümeti'nin eylemleri karşısında aldığı tutumu protesto etti, "AKP hükümeti anayasal bir suç işlemiştir" dedi. Hükümetin çıkardığı yasaları tanımayacaklarını belirten Özgen, "Yarından itibaren illerimizde, iş yerlerimizde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Özgen'in açıklamasının ardından grup dağıldı. Polis uzun süre Kızılay Meydanı ile meydana çıkan bütün cadde ve sokakları abluka altında tutmaya devam etti.

Kaynak: ETHA