31 Mart 2012 Cumartesi

Aleviler: Davamız mahşere kalmayacak

Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesine karşı İstanbul Kadıköy'de buluşan on binlerce Alevi, adalet istedi. Zaman aşımı kararını tanımadıklarını belirten Aleviler, AKP'ye "Davamız mahşere kalmayacak" diye seslendi.



Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Derneği ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun da aralarında olduğu Alevi örgütleri, Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesini protesto etmek için Kadıköy'de miting düzenledi. Miting için Tepe Nautilus, Haydarpaşa Numune Hastanesi, Altıyol ve EBK olmak üzere dört ayrı noktada toplanıldı.

Mitinge, ABF'ye bağlı 34 örgütün yanı sıra yöre dernekleri, "Baskıya, zulme, sömürüye karşı birleşiyoruz" yazılı HDK pankartı ve bayraklarının arkasından BDP, EMEP, ESP, SGD, LÖB, SODAP ile birlikte ÖDP, Demokratik Haklar Federasyonu, Partizan, CHP, TKP, Halkevleri'nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve örgüt ile Eşber Yağmurdereli, eski bakan Ziya Halis, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Hüseyin Aygün katıldı. Avcılar'da belediye tarafından yıkılan Yeşilkent Cemevi de pankart ve dövizleriyle mitingde yer aldı.

CAFERİLER DE KATILDI

Alevilerin mitinginde ilk kez Caferiler de yer alırken, aynı zamanda muhalif taraftar grupları Devrimci Trabzonsporlular, Açık Sol Fenerbahche ve Çarşı da alanda pankartlarıyla yer aldı.

Kortejin en önünde "Sivas katliamı insanlık suçudur. Zaman aşımına hayır" ve Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile "Unutmadık, unutturmayacağız" yazısı olan pankartlar taşındı. Son günlerde çeşitli illerde gündeme gelen Alevilerin evlerinin işaretlenmesine de tepki gösterildi, "Buradayız, Aleviyiz. Bizi de işaretleyin" yazılı dövizler taşındı.

Yürüyüş boyunca, "Davamız mahşere kalmayacak", "Zaman aşımını tanımıyoruz", "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Dur de zaman aşımına dur de", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Dersim, Sivas, Koçgiri; unutulmaz hiçbiri", "Roboski'den Sivas'a adalet istiyoruz", "Pir Sultanlar ölmez, direniş sürüyor", "Sivas'ın ışığı sönmeyecek" sloganları atıldı.

Miting programı, Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin tek tek isimlerinin okunmasıyla başladı. Kürsüden yapılan konuşmalarda, Uludere ve Kızıldere katliamlarında yaşamını yitirenler de anıldı.

Semah gösteriminin yapıldığı mitingde, Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri kürsüden halkı selamladı. Ailelerden, Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, Handan Metin'in ablası Şehriban Metin, Gülsüm Karababa'nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Yeşim Özkan'ın babası Hikmet Özkan, Nesimi Çimen'in kızı Saniye Çimen, Asuman ve Yasemin Sivri'nin ağabeyi Yalçın Sivri katıldı.

'MERHAMET DİLENMİYORUZ, ADALET İSTİYORUZ'

Aileler adına bir konuşma yapan Zeynep Altıok, "19 yıldır süren bir acıyı yaşıyoruz. 19 yıl boyunca adaleti bulmak için her şeyi yaptık. 19 yıl bizimle alay ettiler" dedi. Sivas katliamının yanı sıra Uludere, Maraş, Gazi için de adalet istediklerini dile getiren Altıok, ekledi: "Biz kimseden merhamet dilenmiyoruz, adalet istiyoruz."

'ADALET TERAZİSİNİN DENGESİ BOZULMUŞ'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, konuşmasına iki gün önce Ankara'da 4+4+4 eğitim yasasına karşı direnen emekçileri selamlayarak başladı. "33 canımızı Sivas'ta yakan canileri akladılar" diyen Güzelgül, zaman aşımı kararını kabul etmediklerini, insanlık suçlarında zaman aşımı olamayacağını söyledi. İnsanlığa karşı en büyük kötülüğün insan onurunun ayaklar altına alınması olduğunu kaydeden Güzelgül, "Onurumuz için mücadele ediyoruz" dedi.

Güzelgül, "Adalet terazisinin dengesi bozulmuştur. Biz bu dengeyi sağlamak adına buradayız. Mücadele yeni başlıyor" diye konuştu. Güzelgül, zaman aşımı kararı için "hayırlı olsun" diyen Başbakan Erdoğan'ın nefret suçu işlediğini dile getirdi. Erdoğan'ın Mübarek'e "Tahrir'in sesine kulak ver" dediğini hatırlatan Hüseyin Güzelgül, "Başbakan Kadıköy Meydanı'na kulak versin" diye seslendi. Güzelgül, halk ile bir sorunları olmadığını vurguladı, Alevileri yok etmeye çalışan, nefret suçu işleyen bir iktidar ile karşı karşıya olduklarını anlattı.



SÜNNİLERE ÇAĞRI

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, "Bu dava yarıda kalmayacak, mahşere kalmayacak. Katillere zaman aşımı uygulayanlar bilsin ki onlar insanlığın vicdanında katil olarak kalacaklar" dedi. Sünnilere seslenen Geçmez, "Siz özgür olursanız biz de özgür oluruz. Bizim davamızı sahiplenirseniz kardeşlik değerli olur" diye konuştu. Geçmez, Uludere katliamına da değindi, Sivas katliamının yanı sıra, Gazi, Maraş, Çorum katliamlarını, Denizleri, Mahirleri unutturmayacaklarını kaydetti. Geçmez, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı istediklerini dile getirdi.

Avrupa Alevi Dernekleri Başkanı Turgut Eker, "Madımak'ı yakanlar bugün iktidardaysa, onun karşısında bu ülkenin yiğit insanları hepimiz bir araya gelerek gazlara rağmen mücadeleye devam edebiliriz. KESK emekçileri gibi hayatın her alanında direnmeliyiz. Direnirsek kazanacağız. Bu ülkeyi Tayyip Erdoğan'a teslim etmeyeceğiz" diye konuştu.

'SEN ALEVİLERİN BAŞBAKANI DEĞİLSİN'

Alevi Kültür Dernekleri Başkan Yardımcısı Engin Gündük, Erdoğan'a "Sen Alevilerin Başbakanı değilsin. Bundan sonra senin anladığın dilde konuşacağız" diye seslendi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Başbağlar, Uludere, Maraş'ı hatırlattı, "Tarihimiz katliamlarla dolu" dedi. Alevi-Sünni çatışması yaratılmak istendiğini kaydeden Özel, Alevilerin hiçbir zaman kimse ile çatışmadığını, kimsenin köyünü basmadığını, kimseyi öldürmediğini, duvarlarına yazı yazmadığını söyledi. Özel, Başbakan Erdoğan'ın bölücülük yaptığını, seçim meydanlarında Alevileri yuhalattığını hatırlattı.

'ÖNCE İNSAN OLMAK GEREKİR'

Özel, 4+4+4 yasasını da eleştirdi, bu yasa ile Alevilerin asimile edileceğine işaret etti. Başbakan Erdoğan'ın sık sık Hz. Ali'yi sevdiğini söylediğini dile getiren Özel, "Ali'yi sevmekle Alevi olunmaz. Önce insan olmak gerekir" dedi.

Konuşmalardan sonra Pınar Sağ, Onur Akın, Selda Bağcan, Gülcan Koç, Ferhat Tunç sahne aldı.

Kaynak: ETHA

* Video: Bianet