25 Mart 2012 Pazar

Kürecikliler İsrail'e kalkan olmayacak

Kürecik'te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi, Kadıköy'de eylem yaptı, “Füze yapma boşuna yıkacağız başına” dedi.


Malatya'nın Kürecik İlçesi'ne kurulmakta olan füze radar sistemine karşı Küreciklilerin öncülüğünde Kadıköy'de eylem yapıldı. Meydanda bir araya gelen yüzlerce kişiye “Füze yapma boşuna yıkacağız başına”, “Siyonizme kalkan olmayacağız” şeklinde sloganlar attı.

Kadıköy Meydanı'na kurulan kürsüye, “İsrail'e kalkan olmayacağız”, “Kayısı diyarı yeşil Malatya'ma dokunma”, “Füze kalkanı değil aş ve iş istiyoruz” yazılı pankartlar asıldı.

“Füze kalkanına hayır” yazılı önlükler giyen eylemciler, polisin baskısıyla elektrikleri kesen Kadıköy Belediyesi'ne tepki gösterdi. Eylem konuşmalar bir süre ses sistemi olmadan megafonla yapıldı, daha sonra Hava-İş Sendikası'nın aracı üzerindeki ses sistemi kullanıldı.

'BU TESİS SÖKÜLÜP İPTAL EDİLİNCEYE KADAR DİRENECEĞİZ'

Eylemde ilk olarak Kürecik'te Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi adına Hüseyin Hazar söz aldı.

Kürecik'e kurulan radar ve füze sisteminin emperyalizmin saldırgan ve sömürgeci niteliğini ortaya koyduğunu söyleyen Hazar, “Bölge halkı olarak ülkemizi komşu halklarla düşman edecek olan toprağımızı kirleten kayısımızı, armudumuzu kurutan, insanlarımızı kanser ve benzeri illetlerle öldürecek olan bu savaş aygıtına kesinlikle karşıyız. Bu tesis sökülüp iptal edilinceye kadar direneceğiz” dedi.

'BU HERKESİN SORUNU'

Kürecik'e kurulan radar ve füze sistemini iptal ettirmeyi amaçladıklarına dikkat çeken Hazar, “Onayımız olmadan topraklarımıza kurulan bu kirletici kan makinesi sadece Malatya'nın, Kürecik'in değil bütün ülkemizi hatta bütün insanlığı ilgilendirmektedir. Bu nedenle 'ben çevre kirliliğine, savaşa, militarizme, emperyalizme karşıyım' diyen ve bu karşıtlığını laf olmaktan çıkarıp pratik hayata taşıyabilen bütün kişi ve kurumlarla ulusal hatta uluslararası bir örgütlülük kurarak karşı çıkalım” çağrısında bulundu.

'BİZ İSTEMİYORUZ, HAYIR DİYORUZ'

Kürecik'te Füzelere Hayır İnisiyatifi adına konuşan İbrahim Duman, topraklarının emperyalist, kapitalist hegemonyaya peşkeş çekildiğini belirtti ve şunları söyledi: “Kadıköy Meydanı'ndan bir daha haykırıyoruz: Biz istemiyoruz, hayır diyoruz. Bize rağmen siz kurmaya devam ediyorsanız, biz de sonuna kadar bu haklı mücadelemize devam edeceğiz.”

Duman, füze kalkanı ve radar sisteminin sadece Küreciklilerin sorunu olmadığına dikkat çekti, tüm ezilenlerin buna karşı çıkması gerektiğini belirtti. Duman şöyle konuştu: “Bu füze kalkanı ve radar sistemi ne ülkemizin çıkarına, ne de emekçi halklarımızın çıkarınadır. Bu sadece ve sadece emperyalistlerin bölgede çıkarlarını daha iyi pekiştirmek için işbirlikçileri aracılığıyla ülkemizi satma, peşkeş çekme politikasıdır. Biz buna bir kez daha hayır diyoruz. Madem halkların çıkarına neden kamuoyundan gizleniyor. İşin perde arkasındakiler açıklansın.”

'155 GÜNDÜR ÇADIRDA DİRENİYORUZ'

Kürecik halkına yönelik devletin yıllarca zulüm yaptığını söyleyen Kürecikliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nden Mustafa İçöz ise, “Füze kalkanı projesi sadece Kürecik, Malatya sorunu değildir, bu ülkemizin sorunudur. Biz Kürecikliler bu savaş aygıtına karşı demokratik tepkimizi ortaya koyduk, koymaya da devam edeceğiz. Kürecikliler 155 gündür kurulan çadırda iki metre karın altında mücadelelerine devam etmekteler” diye konuştu.

'KÜRECİK HALKININ İSYANININ YANINDAYIZ'

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye'nin emperyalist politikaların taşeronu, dünya halkları nezdinde haydut devlet olarak anılmasını istemediklerini belirtti. “Kürecik halkının isyanının, Malatyalıların isyanının yanındayız, Meclis'te de bunu konuşmaya devam edeceğiz. Asıl bunun arkasında İran'a dönük müdahalelerin, Ortadoğu'daki işgallerin hazırlığının yapıldığının bilincindeyiz. Bizlerin geleceğini karartacak, emperyalist savaşlara bağlayacak şekilde, komşu ülke halklarının rejimlerini yeniden belirlemek üzere bu türden planlara, anlaşmalara kesinlikle onayımız yok. Bunun karşısında olacağız” dedi.

'SAVAŞA ORTAK OLMAYACAĞIZ'

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, füze kalkanının ve savaşın insanlığa hiçbir faydası olmadığını söyledi. ABD'nin, Kürecik'e füze kalkanı kurarak Türkiye halklarını savaşa çekmeye çalıştığına dikkat çeken Tuncel, “Bu füze kalkanı İsrail'e, ABD kalkan olmaktır. Ortadoğu halklarına karşı yürütülen savaşa ortak olmak demektir. Ortadoğu halklarına karşı yürütülecek savaşa ortak olmanıza izin vermeyeceğiz. Çünkü biz halkların kardeşliği politikası yürütüyoruz. Bu politikaları ortadan kaldırmak için talep etmiyoruz, itiraz ediyoruz” diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, “Kürecik halkının yükselttiği sesi çığlığa dönüştürmek, emperyalizme karşı antiemperyalist mücadeleyi yürütecek insanların boynunun borcu olmalıdır” dedi.

'KAYPAKKAYALARI CEMGİLLERİ UNUTMAYALIM'

78'lilerden Celalettin Can ise Küreciklilerin tarihine değindi. “Tarihimizi unutmayalım, Kaypakkayaların Kürecik'teki üsse karşı bir mücadelesi var, Sinan Cemgillerin füze üssüne karşı mücadelesi var bunu unutmayalım. Buradaki füze kalkanı üssünü sadece İran ile sınırlı bir şekilde ele almamak gerekiyor. Burada yaşayan Kürt halkı var” şeklinde konuştu.

'FÜZE KALKANI EN FAZLA KÜRTLERE KARŞI'

ESP MYK üyesi Mukaddes Erdoğdu Çelik ise, Kürt sorunu bu memleketin baş siyasal sorunu olduğunu hatırlattı. Emperyalizmin füzesinin halklara karşı olduğunu söyleyen Çelik, “Bu füze en fazla Kürtlere karşı” dedi.

AKP'nin Kürtleri ezmek için Amerika'nın desteğini aldığını ve Türkiye'yi savaş merkezi haline getirmek istediğini belirten Çelik, “Bizim kalkan mücadelemizi Kürtlerin demokratik barış ve demokratik çözüm mücadelesiyle birleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ESP MYK üyesi Çelik de Kaypakkaya'yı ve Sinan Cemgil'i hatırlattı. “Küreciklilerin yıllar sonra yeniden böyle bir mücadele ateşi tutuşturmaları çok önemli. Onlar '71 devrimci hareketinin Sinanların Nurhak'taki üsse yürüyüşüne, Kaypakkaya'nın bu yürüyüşe gidenleri ihbar eden muhtarı cezalandırması döneminde oluşan devrimci mayayı taşıyorlar” dedi.

“Emperyalizme kalkan NATO'ya asker olmayacağız”, “Füze kalkanına hayır”, “Emperyalist savaşlara hayır”, “Savaş değil barış istiyoruz”, “İsrail'e kalkan olmayacağız” dövizlerinin taşındığı eylemde, “Kalkan yapma boşuna yıkacağız başına”, “Mahir, İbo, Deniz, emperyalizme karşı izindeyiz”, “Kürecik'te kalkan istemiyoruz” sloganları atıldı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi eylemde, Alevi örgütlerinin 31 Mart günü Kadıköy Meydanı'nda yapacakları Sivas katliamı davasında zaman aşımı kararını protesto mitingine çağrı bildirileri dağıttı.

Mitinge, ESP, BDP, ÖDP, Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube üyeleri, UİDDER ve CHP de katıldı.

Eylem yapıldığı sırada stand kurularak “Kürecik'te füze kalkanı ve radar sistemine hayır” imzaları toplandı. Toplanan imzalar Meclis'e gönderilecek.

Kaynak: ETHA