31 Mart 2012 Cumartesi

Cumartesi Anneleri, Bakan'dan hesap sordu

366 haftadır gözaltında kaybedilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, Bakan Ergin'e tepki göstererek, "Göreviniz yurttaşlara ayrımsız adalet sunmak değil mi" diye sordu.



Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, 366. kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek, kayıpların mezar yerlerinin açıklanmasını ve faillerin yargılanmasını istedi.

Kayıp yakınları, bu hafta kaybın hikayesini anlatmak yerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e seslendi. Cumartesi Anneleri, görüşme taleplerini, "Mühim işlerim var, vaktim yok" diyerek reddeden Bakan'a tepki gösterdi.

'ANNELER DİNLENMEDEN YARGI REFORMU YAPILAMAZ'

İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu adına yapılan açıklamada, yeni yargı paketinin gündemde olduğu hatırlatılarak, "Evlatları devletin güvenlik güçlerince gözaltında kaybedilen, failleri cezasızlık zırhıyla korunan bu annelerin taleplerini dinlemeden yapılacak yargı paketi göz boyamadan ibaret olacaktır" denildi.

İnsan hakları savunucuları, Bakan Ergin'e şöyle seslendi: "Sizin göreviniz yurttaşlara ayrımsız adalet sunmak değil mi? Biz adalet hizmeti alma hakkı olan yurttaşlar değil miyiz?"

Açıklamanın ardından, Cumartesi Anneleri'nden Berfo Kırbayır, Hediye Coşkun, Emine Ocak, Zeycan Yedigöl'ün yazdığı mektuplar okundu.

RAPOR VAR, MEZAR YOK

Cemil Kırbayır'ın annesi 104 yaşındaki Berfo Ana, oğlunun akıbetini araştırmak için Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğunu, komisyonun raporunda "Cemir Kırbayır gözaltında işkence sonucu öldürülmüş ve işkenceciler tarafından bedeni kaybedilmiştir" denildiğini hatırlattı.

'DAVAMIZ MAHŞERDE DE SÜRECEK'

1 yıldır oğlunun mezarının bulunması ve faillerinin yargılanması için adım atılmadığını belirten Berfo Ana, "Son nefesimize kadar çocuklarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu dünyada bize cehennemi yaşatanlar bilsinler ki, davamız mahşerde de sürecek" diyerek mektubunu noktaladı.

'BEKLİYORUM, SABIRSIZIM'

Dargeçit kayıplarından Abdurrahman Coşkun'un annesi Hediye Coşkun, Dargeçit'te yapılan kazılarda insan kemikleri bulunduğunu, kemiklerin DNA testi için Adli Tıp Kurumu'na götürüldüğünü belirtti.

DNA testi sonuçlarının hızlanması için Sadullah Ergin'le görüşmek istediğini kaydeden Hediye Coşkun, "Bekliyorum... Sabırsızım... Oğlumun kemiklerine sarılmak, filinta oğlumla dertleşeceğim bir mezarım olsun istiyorum" dedi.

Coşkun, Dargeçit kayıplarını duyuran Özgür Gündem Gazetesi'ne yönelik kapatma kararını da kınadı.

ADALET KAÇIYOR, EMİNE ANNE KOVALIYOR

Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, mektubunda, mezar yerini bulduğu oğlunun katillerinin yargılanmasını talep etti. Anne Ocak, "Bu topraklarda adalet kaçıyor, ben kovalıyorum. Neden takipsizlikle sonuçlanan kayıp davaları yeniden etkin bir biçimde soruşturulmuyor" diye sordu.

'EVDE BİTMEYEN MATEM VAR'

12 Eylül darbesi döneminde kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün annesi Zeycan Yedigöl ise darbeciler ve işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak, "31 yıldır oğlumdan bir haber bekliyorum. Sayın Bakan, 31 yıl evlat yolu gözlemek nasıl bir duygudur biliyor musunuz? Bizlerin evinde bitmeyen, azalmayan bir matem var biliyor musunuz" dedi.

Kaynak: ETHA